Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

I přes vysoké teploty nabízí lyžařská střediska v kraji slušné podmínky pro lyžování

Horská střediska v Královéhradeckém kraji v Krkonoších a v Orlických horách hlásí výborné sněhové podmínky. Na sjezdových tratích leží od 30 do 150 centimetrů sněhu, upraveny jsou i desítky kilometrů tras pro běžkaře. Na horách by mělo být o víkendu slunečné počasí.

Provozovatelé lyžařských areálů uvítali dnešní zrušení povinnosti prokazovat se při nákupu skipasu dokladem o očkování či prodělání covidu. Vlekaři věří, že to zvedne návštěvnost areálů. Podle Asociace horských středisek byla někde návštěvnost až o 30 procent nižší. "Odrazovalo to i polskou a německou klientelu," uvedl ředitel asociace Libor Knot.

V šesti střediscích SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou mají lyžaři k dispozici přes 46 kilometrů sjezdovek s více než metrem sněhu. "Mezi areály jezdí bezplatné skibusy, přejet z Černé hory do Pece lze také na lyžích. Běžkaři mají na vrcholu Černé a Světlé hory a Pece pod Sněžkou připraveno víc než 62 kilometrů tratí," řekla ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Večerní lyžování resort nabízí na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, ve Velké Úpě a od čtvrtka do soboty také ve Svobodě nad Úpou.

V největším českém lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně se dnes lyžovalo na 26 kilometrech sjezdovek, na kterých leželo asi půl metru sněhu. Otevřené byly všechny hlavní sjezdové tratě. Za plného provozu středisko nabízí 27 kilometrů sjezdových tratí.

Dostatek sněhu na sjezdovkách hlásí i menší a níže položené krkonošské areály jako třeba Mladé Buky, Prkenný Důl, Dolní Dvůr, Strážné.

Kvalitní lyžování nabízejí i střediska v Orlických horách. V Říčkách v Orlických horách je na sjezdovkách 100 až 150 centimetrů sněhu. "Otevřeny jsou všechny sjezdovky, v provozu je šestisedačková lanovka a pohyblivý pás. Běžecké trasy jsme upravili v úterý," uvedli vlekaři z Říček. I v Deštném v Orlických horách jsou otevřené všechny sjezdovky, leží na nich asi 85 centimetrů sněhu.

V Krkonoších nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. "Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení. Je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu," uvedla horská služba. Na hřebenech Krkonoš je 110 až 160 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, kraj, Krkonoše, Orlické hory, zima, sezona, sníh, sjezdovka, běžky, skiareál, lyžařské středisko, Královéhradecký kraj, Pec pod Sněžkou, Černá hora, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes vysoké teploty nabízí lyžařská střediska v kraji slušné podmínky pro lyžování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.