Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Co převládá omikron, považuji plošné testování za zbytečné, tvrdí hejtman Martin Červíček

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) od chvíle, kdy převládá varianta omikron, považuje plošné testování za zbytečné. Za současné situace je také proti pokračování epidemických opatření ve službách. Podle odborníků varianta omikron stojí za rekordními nárůsty počtu nově potvrzených případů covidu-19 v posledních týdnech.

"Omezení ve službách, jako jsou kadeřnictví nebo restaurační podniky, nemají z pohledu záchytu relevantní význam vzhledem k tomu, jak odlišně od těch předchozích se tato mutace projevuje. Šíří se rychle, a to při setkání kdekoliv, nejenom v těchto provozovnách, avšak má poměrně krátký a většinově lehký průběh. Proto nepovažuji za nutné v nich pokračovat," řekl Červíček.

Zrušit některé restrikce, včetně plošného testování, navrhuje také třeba jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Také on by byl pro ukončení restrikcí pro návštěvníky restaurací nebo pro některé služby, jako jsou kadeřnictví. Vycházejí z dat o epidemii z posledních dnů. Podle nich jsou některá opatření již zbytečná. Naopak moravskoslezskému hejtmanovi Ivo Vondrákovi (ANO) připadají úvahy o konci plošného testování velmi předčasné.

V Královéhradeckém kraji v posledních týdnech každým dnem výrazně přibývá nakažených onemocněním covid-19, rostou také počty hospitalizovaných pacientů s koronavirem. Nemocnice se potýkají s citelným výpadkem zdravotníků kvůli nemocem, izolacím, karanténě či ošetřování člena rodiny, v regionu jich chybějí stovky.

Testy v Královéhradeckém kraji v úterý odhalily 3086 nových případů covidu-19, je to nejvyšší denní nárůst v kraji od začátku pandemie. Dosavadní rekord nevydržel ani týden, byl ve středu 26. ledna, kdy za den přibylo 2512 nakažených. Rekordní je v kraji také incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Dnes oproti úterý stoupla na 2 624 z 2 462, před týdnem ve středu byla na 1 728. V celé České republice dnes sedmidenní incidence činila 2 483, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Martina Červíčka

Štítky ČR, správa, koronavirus, služby, hejtman, Královéhradecký, kraj, Marin Červíček, omikron, testo, COVID-19, pandemie, Martin Červíček, Královéhradecký kraj, ODS, Martin Kuba, Ivo Vondrák, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co převládá omikron, považuji plošné testování za zbytečné, tvrdí hejtman Martin Červíček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.