Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové má rozpočet na rok 2022. Rozpočtové provizorium skončilo

Zastupitelé Hradce Králové včera na mimořádném jednání schválili rozpočet města na letošní rok. Město bude hospodařit s příjmy 2,29 miliardy korun a výdaji 2,79 miliardy. Rozpočtové provizorium, kterým se stotisícové město řídilo od 1. ledna, tím skončilo. Pro schválení rozpočtu včeara hlasovalo 31 z 33 přítomných zastupitelů. Dva zastupitelé se zdrželi a čtyři chyběli. Jednání trvalo asi 30 minut. Původní návrh rozpočtu zastupitelé loni v prosinci po kritice opozice neschválili.

O nové podobě rozpočtu začátkem ledna jednaly vyjednávací týmy složené ze zástupců vedení radnice a zástupců opozičních zastupitelských klubů. Ve druhém lednovém týdnu oznámily, že dospěly ke shodě. Vedení města, které tvoří politici za ANO a ODS, nemá v zastupitelstvu většinu a bez hlasů opozice se neobejde.

Základní rámec rozpočtu zůstal stejný i po přepracování. Město bude letos hospodařit se schodkem 507 milionů korun při příjmech 2,29 miliardy a výdajích 2,79 miliardy korun. Schodek město z většiny uhradí z peněz ušetřených v minulých letech a dále z úvěru 170 milionů korun.

Změny se odehrály uvnitř jednotlivých kapitol rozpočtu. Z přepracovaného návrhu rozpočtu vypadla investice 30 milionů korun do přístavby zimního stadionu, která nebyla podle opozice dostatečně připravená. Naopak investiční výdaje odboru správy majetku vzrostly, a to hlavně o desetimilionový příděl na rekonstrukci sociálních bytů. Vyšší budou i běžné výdaje na školství a na kulturu, jak žádala opozice.

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) označil změny v rozpočtu za kosmetické. "Dokázali jsme najít kompromis a jsem rád, že zastupitelé pochopili absolutní nutnost mít rozpočet co nejdříve," uvedl po schválení rozpočtu. "Pouze došlo k několika změnám mezi jednotlivými kapitolami. Ty ale bylo možné udělat i v průběhu roku změnou již schváleného rozpočtu," doplnila primátorova náměstkyně pro ekonomiku Monika Štayrová (za ANO).

Podle opozice byla v původním návrhu rozpočtu podhodnocena oblast sociální, školství a kultury. Podle Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) byla příprava rozpočtu podceněna, například rozpočet nereagoval na zdražení energií. "Cesta k rychlému schválení rozpočtu nebyla jednoduchá a vedení hradecké radnice si ji v některých ohledech komplikovalo samo," uvedla Springerová s poukazem na údajnou nejednoznačnost a zmatečnost radnicí poskytovaných informací.

LEDEN 2022: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Do roku 2022 vstoupil Hradec Králové bez rozpočtu i peněz na nový fotbalový stadion. Během prvního měsíce roku 2022 se toho však stalo daleko víc. Pandemická situace komplikovala provoz škol i hromadné dopravy, řešila se záchrana sportovní haly...

Na investice by město mělo letos dát 699 milionů korun místo původně uvažovaných 716 milionů korun. V rozpočtu na loňský rok mělo naplánované investice 225 milionů korun. Hlavním letošním investičním výdajem bude 276 milionů korun na loni zahájenou stavbu fotbalového stadionu. Stadion by měl město přijít na 745 milionů korun.. Jde tak o největší zakázku v novodobé historii města. Vše by mělo být hotové na jaře 2023.

Dalšími významnými investičními výdaji letos mají být platby na rekonstrukci Základní umělecké školy Střezina, lávku přes Labe v zóně Aldis, stavbu inteligentního dopravního systému, rekonstrukci Mateřské školy Sluníčko, stavbu cesty ke sportovnímu areálu DTJ, vybudování metropolitní hlasové a datové sítě a na rekonstrukci kanoistické loděnice.

Město také počítá s tím, že zůstatek finančních rezerv loňského rozpočtu v částce 74,4 milionu korun převede do letošního roku. Do rezervy nazvané Energie z nich město přidělí 20,13 milionu korun. Deset milionů korun půjde na opravu Benešovy třídy a deset milionů do rezervy Antivirus na nenadálé výdaje spojené s epidemií covidu-19.

Po rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici od listopadu 2020 menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany nedohodly. V devítičlenné radě města jsou čtyři lidé z ODS, čtyři členové zvolení za ANO a jeden zástupce Změny pro Hradec.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, hospodářství, Hradec Králové, rozpočet, 2022, ANO 2011, ODS, radnice, rekonstrukce, Pavlína Springerová, Alexandr Hrabálek, Monika Štayrová, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má rozpočet na rok 2022. Rozpočtové provizorium skončilo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.