Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Víkend ve znamení silného větru. Polámané stromy, zničené střechy a lidé bez proudu

Tento víkend se nesl ve znamení silného větru. Ten páchal škody, kde se dalo. Největší komplikace museli řešit řidiči, vlaková doprava a také energetici. Těm se do dnešního rána podařilo obnovit většinu dodávek energií. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí.

Z pohledu energetiků bylo nejvíc rušno v neděli dopoledne. Kolem desáté hodiny ráno museli technici společnosti ČEZ v Královéhradeckém kraji řešit osm poruch na vedeních vysokého napětí. V jednu chvíli bylo v našem regionu 6,5 tisíc domácností bez energie. K nejzasaženějším oblastem patřili Krkonoše, Semilsko, Náchodsko a Trutnovsko.  

Během dne se situace výrazně neměnila. Ještě kolem sedmé hodiny večer bylo třeba odstranit čtyři poruchy. Bez proudu bylo kolem dvou tisíc domácností. „K dnešní osmé hodině ranní evidujeme v Královéhradeckém kraji jednu poruchu na vedení vysokého napětí. V Královéhradeckém kraji jsou bez proudu tři domácnosti,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Podle jejích slov se podaří vše opravit během dneška.  

Hasiči odstraňovali popadané stromy a zničené střechy  

Během víkendu museli hasiči k více než stovce událostí, u kterých bylo třeba odstranit popadané a polámané stromy nebo zajistit poškozené střechy. Například v neděli dopoledne řešili strom, který spadl na jedoucí osobní auto u Zdobnice v Orlických horách. Prakticky tu samou událost bylo třeba vyřešit i na silnici u Broumova.  

Počasí zastavilo i spěšný vlak u Vysokova na Náchodsku. Pod kola mu spadla zlomená větev. Ve vlaku cestovalo 21 lidí, kteří museli dojít pěšky na nejbližší vlakovou zastávku. Provoz na trati stál tři hodiny, do normálu se vrátil až kolem páté odpoledne.  

U Vysokova na Náchodsku dnes odpoledne narazil osobní spěšný vlak do větrem poraženého stromu. Ve vlaku cestovalo 21 lidí. Při srážce se nikdo nezranil. Hasiči pomohli lidem vystoupit z vlaku. Všichni cestující pak odešli na zastávku, uvedli...

Silný vítr úřadoval i v Krkonoších. Na hřebenech hor dosahoval maximální rychlosti 195 kilometrů v hodině. Zastavil tak například lanovku ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře i kabinovou lanovku na Sněžku. Provoz lanovky na Sněžku je možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Ve Špindlerově Mlýně vlekaři spustili pouze lanovku Labská a vlek Harmony. 

Během tohoto týdne takto silný vítr nehrozí  

Během dneška už silný vítr meteorologové neočekávají. Během odpoledne by se na většině území Královéhradeckého kraje mělo objevit sněžení nebo sněhové přeháňky. V polohách pod 400 metrů nad mořem to může být déšť se sněhem. „Nejvyšší denní teploty od jednoho k plus čtyřem stupňům Celsia, na horách mínus pět až mínus dva stupně,“ řekl hradecký meteorolog Tomáš Popelka. Podobné počasí nás bude čekat i během úterka.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky počasí, silný, vítr, víkend, hasiči, energetici, porucha, doprava, strom, vlak, Náchodsko, Krkonoše, lanovka, Královéhradecký, kraj, vichřice, střecha, Královéhradecký kraj, ČEZ, okres Náchod, Sněžka, Špindlerův Mlýn, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend ve znamení silného větru. Polámané stromy, zničené střechy a lidé bez proudu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.