Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Během noci zasahovali hasiči u 25 událostí. Silný vítr bude páchat škody i dnes

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali kvůli silnému větru od sobotního večera u 25 událostí. Na Rychnovsku spadl strom na jedoucí auto. Kuriozním zásahem je včerejší zapadlé auto ve Špindlerově Mlýně. Bylo zamknuté, nastartované a bez řidiče. Navíc se mu točila kola.

Strom spadl na auto u Zdobnice v Orlických horách. Událost se obešla bez zranění. Hasiči především odstraňovali popadané stromy a větve zasahující na silnice. Při událostech nebyl nikdo zraněn.

"K 10. hodině dopolední evidujeme v Královéhradeckém kraji osm poruch na vedení vysokého napětí, v Pardubickém kraji šest poruch na vedení vysokého napětí a dvě poruchy na vedení vysokého napětí v Kraji Vysočina. V Královéhradeckém kraji je to 6 a půl tisíce domácností bez energie," řekla mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková.

Zvláštním zásahem bylo pro hasiče vytažení zapadlého osobního vozu.  Když k němu jednotka přijela, bylo auto nastartované, zamknuté a točila se mu kola. „Podařilo se nám ho otevřít, zastavit a následně i vytáhnout,“ uvedli Hasiči města Špindlerův Mlýn na svém Facebooku.

Dnes platí druhý stupeň nebezpečí. Meteorologové varují před větrem

Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží vrstva ujetého a místy zledovatělého sněhu. Na Rychnovsku si řidiči musejí dát pozor na sněhové jazyky, které tvoří silný vítr. Sníh pokrývá místy i nesolené silnice na Broumovsku v okrese Náchod, uvedli silničáři. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin deset centimetrů sněhu.

Pro celý Královéhradecký kraj dnes platí výstraha meteorologů před silným větrem, a to až do půlnoci. Vítr by mohl mít v nárazech rychlost až 110 kilometrů v hodině a na horách až 130 kilometrů v hodině. V noci na dnešek meteorologové zaznamenali na Sněžce náraz větru o rychlosti 195 kilometrů v hodině. Varování před silným větrem dnes platí pro celé Česko.

Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly dnes ráno po chemickém ošetření většinou mokré a s opatrností sjízdné. Teploty se pohybovaly od tří do šesti stupňů Celsia, na horách kolem minus jednoho stupně.

Dnes by měla být v Královéhradeckém kraji proměnlivá oblačnost, na horách se čekají místy sněhové přeháňky. V nižších polohách by mohlo pršet. Teploty by se dnes měly pohybovat od čtyř do sedmi stupňů, na horách od minus tří stupňů do nuly.

Vítr zastavil lanovky

Silný vítr i dnes v Krkonoších zastavil lanovky ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře a kabinovou lanovku na Sněžku. Horská služba vydala výstrahu před silným větrem a turistům nedoporučuje hřebenové túry.

V noci na dnešek meteorologové zaznamenali na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině, tedy o síle orkánu. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Podle výstrahy vydané meteorology by dnes mohl mít vítr v Krkonoších rychlost v nárazech až 130 kilometrů v hodině.

U lanovky na Sněžku se mimo provoz ocitly spodní i horní úsek. Provoz lanovky na Sněžku je možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Ve Špindlerově Mlýně vlekaři spustili pouze lanovku Labská a vlek Harmony. "Ostatní lanovky v areálu jsou stále mimo provoz z důvodu silného větru," uvedl špindlerovský skiareál.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech Krkonoš je okolo 60 až 90 centimetrů sněhu. Za posledních 24 hodin na hřebenech napadlo deset centimetrů sněhu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky počasí, vítr, meteorologové, vatování, silný, hasiči, výjezd, video, lanovka, varování, ČHMU, Královéhradecký, kraj, vichřice, Královéhradecký kraj, Špindlerův Mlýn, silnice, lanová dráha, Krkonoše, okres Rychnov nad Kněžnou, Sněžka, Orlické hory, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během noci zasahovali hasiči u 25 událostí. Silný vítr bude páchat škody i dnes  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.