Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradecká nemocnice otevřela unikátní ultrazvukové pracoviště. Je první svého druhu v republice

Fakultní nemocnice Hradec Králové má nové ultrazvukové pracoviště, které je svého druhu první v České republice. Fungovat bude na porodnické a gynekologické klinice. Pracoviště je využívané na výzkumné projekty zaměřené na takzvané velké porodnické syndromy. Jde například o předčasný porod, předčasný odtok plodové vody nebo preeklampsii.

„Nová laboratoř umožní rozšířit portfolio výzkumných projektů, do kterých jsou již nyní zapojeny stovky těhotných žen z celé České republiky, ale také i mezinárodní spolupráci v oblasti ultrazvukového výzkumu v perinatologii,“ uvedl Marian Kacerovský z Porodnické a gynekologické kliniky fakultní nemocnice Hradec Králové.  

Nově má tak laboratoř nejkvalitnější ultrazvukový přístroj, který jde sehnat. V České republice ho zatím žádná jiná nemocnice nemá.  

„Přístroj nabízí nejmodernější zobrazovací technologie umožňující strukturální a funkční vyšetření plodu na nejdetailnější možné úrovni. Absence ultrazvukového přístroje určeného pouze pro výzkum byla významným omezením a limitací pro řadu důležitých výzkumných projektů,“ uvedla Ivana Kacerovská Musilová, která se ultrazvukovému výzkumu v perinatologii systematicky věnuje od roku 2010 a výsledky její práce byly publikovány i v nejprestižnějších mezinárodních časopisech. 

Nemocnice si slibuje, že nové vybavení pomůže odhalovat problémy během těhotenství, které mohou vést k předčasnému porodu, zánětům a dalším komplikacím.  

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNHK | Zdroj FNHK

Štítky FNHK, fakultní, nemocnice, Hradec Králové, ultrazvuk, moderní, ČR, nové, vybavení, porod, komplikace, prevence, oddělení, Česko, projekt, Fakultní nemocnice Hradec Králové, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice otevřela unikátní ultrazvukové pracoviště. Je první svého druhu v republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.