Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lázeňský areál v Bělovsi se obléká do nového. V únoru se město pustí do obnovy parku

V prosinci 2021 město Náchod koupilo bývalé lázně v městské části Běloves za bezmála 40 milionů korun od společnosti Priessnitzovy léčebné lázně. O výkup a obnovu lázeňství v tomto regionu usilovalo město dlouhá léta. Nyní začíná s postupnou obnovou areálu a jako první na řadu přichází lázeňský park. S jeho oživováním se má začít v únoru a předpokládaná investice je 11 milionů korun. Pokud vše půjde podle plánu mělo by být hotovo v červenci.

"Půjde o obnovu parku na levém břehu Metuje v jeho původním rozsahu, jedná se o rozlohu 1,8 hektaru. Nyní probíhá příprava na výběr dodavatele," řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Budou se zde budovat chodníky, rozmisťovat mobiliáře a také se počítá s obnovou květinových záhonů a dřevin.

Běloveské lázně vydal stát dvěma restituentkám na začátku devadesátých let minulého století. Už tehdy byly lázně ve velmi zbídačeném stavu. Následující roky lázně přicházely o pacienty, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Od té chvíle často měnily majitele.

Město Náchod usilovalo o jejich koupi řadu let. Kolem lázní ale stále panovaly složité majetkové poměry, a tak se v roce 2015 radnice rozhodla jít vlastní cestou. Investovala do vlastních vrtů minerální vody a v roce 2019 byla otevřena vila Komenský s pítky minerálky a promenádou v takzvaných Malých lázních Běloves. Ty leží zhruba půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu.

V roce 2019 bývalé lázně koupila od soukromého majitele společnost Priessnitzovy léčebné lázně a zhruba o rok později začala s demolicí nejzchátralejších objektů. Do jejich plánů ale postupně zasáhla pandemie a společnost byla nucena oslovit radnici s nabídkou jednání o prodeji lázní.

V prosinci loňského roku se město Náchod stalo poprvé v historii stoprocentním vlastníkem lázeňského území včetně jeho zdrojů. Součástí smluv byl i podpis dohody o spolupráci při obnově a rozvoji lázní v Bělovsi s původním vlastníkem, který je významným poskytovatelem lázeňské péče v České republice. "Spolupráce ještě nezačala, týká se budoucího léčebného provozu," uvedla Adlof.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Náchod, Běloves, lázně, obnova, rekonstrukce, majitel, park, radnice, investice, lázeňství, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Metuje, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňský areál v Bělovsi se obléká do nového. V únoru se město pustí do obnovy parku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.