Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V hradeckém kraji je bezpečněji. Za poslední rok klesla kriminalita o devět procent

Kriminalita v Královéhradeckém kraji loni klesla o 9,1 procenta. Policisté v uplynulém roce v kraji evidovali 5 268 trestných činů po 5 794 trestných činech v roce 2020. Objasněnost v meziročním srovnání mírně klesla na 62,7 procenta z předloňských 63,1 procenta. Vyplývá to z tiskové zprávy policejního prezidia k loňské kriminalitě v ČR. Krajská policie chystá prezentaci k vývoji kriminality v loňském roce na úterý 25. ledna.

Objasněnost trestných činů v Královéhradeckém kraji byla v rámci ČR nadprůměrná. V celé ČR byla na úrovni 57 procent. Královéhradeckých 62,7 procenta bylo třetí nejvyšší objasněností v ČR, vyšší měly jen Zlínský a Jihočeský kraj.

V Královéhradeckém kraji v porovnání s jinými kraji výrazněji klesla násilná kriminalita, a to o 9,7 procenta. Větší pokles vykázaly jen Ústecký a Jihočeský kraj. V kraji ubylo i vražd či pokusů vraždy.

Kriminalita loni klesla v celé ČR o 7,4 procenta. Snížení bylo ve všech krajích. Policie pokles kriminality vysvětluje mimo jiné různými omezeními souvisejícími s epidemií covidu-19, která výrazně omezovala pohyb lidí, konání veřejných akcí, provozování podniků a zařízení, ve kterých se pravidelně schází větší množství lidí a tím se zvyšuje riziko trestné činnosti. Změnilo se také statistické vykazování a dolní hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 tisíc korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, 2021, Královéhradecký, kraj, policie, krimi, statistika, Královéhradecký kraj, trestný čin, Česko, Policejní prezidium České republiky, Jihočeský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji je bezpečněji. Za poslední rok klesla kriminalita o devět procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.