Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Seznam profesí pro pracovní karanténu je podle hejtmana Červíčka dostatečný

Seznam profesí, pro které se může v případě výrazného zesílení epidemie koronaviru zavést takzvaná pracovní karanténa, je podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS) dostatečný. Pracovní karantény navíc mají jasně nastavená pravidla a o jejich využití rozhoduje krajská hygienická stanice. Před případným rozšířením pracovních karantén na další profese musí být pečlivě vyhodnocen vývoj v daných oblastech, řekl hejtman. Od nadcházejících jednání s vládou očekává pokračující diskusi o dalších opatřeních, která budou nutná při dalším případném zhoršení epidemické situace.

Plán ministerstva zdravotnictví předpokládá, že po pozitivním antigenním samotestu by do práce mohli chodit zdravotníci a pracovníci v sociálních službách.

"Institut pracovních karantén od začátku považuji za určitou mimořádnost v situaci, kdy se epidemie bude vyvíjet nepříznivě a bude ohrožovat fungování mimo jiné profese v kritické infrastruktuře, integrovaném záchranném systému, ale i ve veřejné dopravě a podobně. V tuto chvíli považuji za dostatečné, že se pracovní karanténa týká pouze zdravotnické a sociální oblasti. Měla by totiž přispět k zajištění funkčnosti právě zdravotnických a sociálních zařízení," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Například v provozu kritické infrastruktury budou podle něj stačit organizační opatření přijatá zaměstnavateli, ale i vládní opaření související se zkrácením karantény na pět dnů. "Pokud by tomu tak nebylo, vláda musí operativně reagovat, a předpokládám, že může institut pracovních karantén rozšířit i na jiné profese," řekl hejtman.

Epidemie koronaviru v kraji nadále sílí, v nemocnicích se to ale zatím výrazněji nepromítá. Nakažlivější koronavirová varianta omikron v kraji již převažuje. Incidence, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji podle údajů ministerstva zdravotnictví na hodnotě 606, v neděli 564, v sobotu 511, v pátek 458 a před týdnem v pondělí to bylo 389. Celostátní průměr byl dnes 678.

Potvrzených případů varianty omikron v Královéhradeckém kraji je 52, podezření na omikron na základě diskriminačního PCR testu v kraji je odhadem u 80 procent pozitivních případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Martina Červíčka

Štítky Královéhradecký kraj, hejtman, Martin Červíček, profese, karanténa, zdravotníci, covid-19, testování, antigen, PCR, pandemie covidu-19, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznam profesí pro pracovní karanténu je podle hejtmana Červíčka dostatečný  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.