Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Sněžce fouká vítr o rychlosti orkánu, zastavil oba úseky lanovky. Horská služba vyzývá k maximální opatrnosti

Na Sněžce dnes fouká vítr o rychlosti 126 kilometrů v hodině. Překonal tak hranici orkánu, která je 118 kilometrů v hodině. Oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku stojí. Vichřice zastavila i šestisedačkovou lanovku ze Špindlerova Mlýna na Pláně. Na svém webu to uvedla polská horská služba.

Výstraha před silným větrem dnes platí pro celou republiku. Na horách jsou ale nárazy větru mnohem intenzivnější. Horská služba Krkonoše dnes vydala výstrahu před velmi silným větrem, který by mohl mít na hřebenech rychlost i nad 126 kilometrů v hodině. Turisté si podle horské služby musejí dát pozor i na místy vyfoukaný a zledovatělý terén.

Lanovka na Sněžku může být v provozu pouze do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Kromě lanovek na Sněžku a na Pláně vítr jiné lanovky ve středních a východních Krkonoších neomezil.

V Krkonoších napadlo za poslední den asi pět centimetrů sněhu a celkem hřebeny pokrývá 30 až 60 centimetrů sněhu. Nadále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

"Během dne bude sněžit v kombinaci se silným severozápadním nárazovým větrem. Mohou vyskytnout malé deskové laviny, které se zastaví ještě na svahu," uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČHMU

Štítky Královéhradecký kraj, Krkonoše, Sněžka, vítr, orkán, lanovka, provoz, horská služba, sněhové jazyky, sníh, Špindlerův Mlýn, šestisedačka, lanová dráha, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sněžce fouká vítr o rychlosti orkánu, zastavil oba úseky lanovky. Horská služba vyzývá k maximální opatrnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.