Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Orlickém Záhoří závodili nadšenci na historických saních. Rohačky jsou součástí místní historie

Saně rohaté nebo lidově řečeno rohačky patří dnes už spíš k historickým kuriozitám. Kdysi přitom nechyběly v žádné horské chalupě. Milovníci této dávné tradice horalů se o víkendu sjeli do Orlického záhoří na Rychnovsku. Ve skiareálu Černá Voda se konal osmý ročník závodů na rohačkách. O titul nerychlejšího jezdce bojovaly čtyři desítky posádek, účast byla mezinárodní.

Závody rohaček pořádá tradičně obec Orlické Záhoří, jedna z nejodlehlejších obcí v Královéhradeckém kraji ležící za hlavním hřebenem Orlických hor, který v oblasti tvoří přirozenou hranici mezi Českem a Polskem. Klání má i proto mezinárodní charakter, účastnili se ho závodníci z obou států.

V rámci česko-polského projektu s názvem Na stopě tradici a poznání si obec pořídila šest saní rohatých, které vyrobil truhlář Petr Verner z nedalekého Deštného v Orlických horách. Ještě před sto lety byly rohačky v Orlickém Záhoří v každé chalupě a představovaly velkého pomocníka při práci v lese. "Horalové na rohačkách do lesa dopravovali seno, jídlo pro zvěř a zpět z lesa na nich vozili dřevo, palivo do chalup. V každém stavení bývaly dvoje troje, přičemž dnes sehnat výrobce těchto saní je docela problém. Udržujeme šestery nové a jedny historické, jsou z jasanu," řekl starosta obce Vojtěch Špinler.

Využívání rohaček je v této oblasti Orlických hor doložené už od 19.století a souvisí s příchodem dřevorubců a dřevařů z dnešního Rakouska. Dřevo bylo v té době nutné jako palivo hlavně pro provoz skláren. "Dřevaři v podalpí a v Alpách rohačky používali a tuto tradici přivezli. Alpy jsou zřejmě oblastí, kde rohačky vznikly," dodal Špinler.

Podle písemných záznamů se první sjezd na rohačkách v Krkonoších konal v roce 1737 během návratu z horské výpravy. První turistický sjezd historické prameny zaznamenaly v roce 1815. Loňský ročník závodů zhatila covidová omezení, ten letošní přilákal na start čtyřicet posádek, kterým přálo i počasí. „Byly ideální podmínky, na slunci příjemně, ve stínu tři čtyři stupně pod nulou," pochvaloval si starosta. Pravidla byla jednoduchá. "Dolů se jezdilo na dvou rohačkách, dole se měřil čas," řekl místostarosta obce Libor Krček.

Cílem celé akce je nejen uchovat dávnou tradici horalů, ale také podpořit přeshraniční setkávání. Kromě závodů rohaček je Orlické Záhoří známé také osvětleným běžkařským okruhem, který vznikl před pěti lety a patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji. Je napojený na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých tras a také na běžecké trasy v sousedním Polsku.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Orlické Záhoří, saně, rohačky, tradice, závody, historie, Polsko, posádka, zima, sport, zábava, chalupa, Černá Voda, okres Rychnov nad Kněžnou, les, Orlické hory, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlickém Záhoří závodili nadšenci na historických saních. Rohačky jsou součástí místní historie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.