Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divadlo Drak a filharmonie si společně připomenou 100 let od narození básníka Jana Skácela

7. února si Česká republika připomene 100 let od narození básníka, prozaika a autora poezie pro děti Jana Skácela. Společně na něj zavzpomíná i hradecké Divadlo Drak a místní filharmonie. 15. února obě instituce uspořádají koncert, na kterém se rozezní zhudebněné verše Skácelovy poezie.

„Posluchači si budou moci vychutnat originální skácelovskou komorní suitu připravenou Hradišťanem speciálně pro tento jediný hradecký koncert. Hradišťan v ní doplní ještě členové souboru Divadla Drak, kteří mezi jednotlivými hudebními čísly přednesou další vybrané Skácelovy verše,“ odhaluje část programu a zve ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský

Diváci uvidí i oceňovanou inscenaci O bílé lani. Hlavní rolí bude hudba, kterou živě zajistí celý soubor Divadla Drak. Jejím autorem je Jiří Vyšohlíd, který je zároveň nositelem Ceny Thálie za celoživotní dílo v oboru loutkářství. 

“O bílé lani je inscenace, která se tváří velice jednoduše: na první pohled upoutá tím, jak dovedně je vyrobená a kolik je v ní skvělé hudby. Při opakovaném zhlédnutí ale člověk objevuje, jak je motivicky provázaná, kolik má v sobě rozličných zdánlivě mimoběžných nápadů a momentů. Pokládám tuto inscenaci za zcela mimořádnou,” říká Michal Zahálek.  

Skácelova tvorba se v Československu šířila potají  

Jan Skácel se narodil 7. února 1922. Šlo o jednoho z posledních válečných básníků minulého století. Život se mu změnil ve chvíli, kdy do brněnských novin Rovnost odeslal svou báseň Nálet. Redakce mu odpověděla, že by ráda publikovala jeho další tvorbu. 

V roce 1948 začal pracovat v kulturní rubrice Rovnosti, ale o čtyři roky později musel odejít. Následně se živil jako údržbář a dalších deset let strávil v Rozhlasu. Od roku 1963 byl šéfredaktorem časopisu Host do domu.  

Po roce 1969 byla jeho tvorba zakázána. Skácelovy knihy mohli lidé číst například v Paříži nebo Mnichově. V Československu se však šířily pouze potají. Některá jeho díla byla povolena až v 80. letech. Ve stejném období se také spojil s Divadlem Husa na provázku.  

Skácel zemřel těsně před sametovou revolucí 7. listopadu 1989 v Brně.  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Víšek

Štítky Jan Skácel, výročí, narození, Hradec Králové, Divadlo Drak, koncert, filharmonie, O bílé lani, divadlo, Česko, Tomáš Jarkovský, Sametová revoluce, Hradišťan, Jiří Vyšohlíd, Československo, Cena Thálie, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak a filharmonie si společně připomenou 100 let od narození básníka Jana Skácela  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.