Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město Lázně Bělohrad chce náměstí otevřít už v únoru. Nový úřad začne fungovat v létě

V květnu minulého roku byla ve městě Lázně Bělohrad na Jičínsku zahájena stavba nového městského úřadu. Ten se začal budovat společně s rekonstrukcí přilehlé části náměstí K. V. Raise. Celkově se jedná o částku kolem 96 milionů korun. V současnosti je dokončená hrubá stavba nového úřadu. Hotovo má být do začátku letních prázdnin.

„V současné době je dokončená hrubá stavba. Máme střešní plášť, vnitřní omítky a jsou také hotové betonové podlahy, které v současné chvíli zrají,“ řekl stavbyvedoucí Zdeněk Šulák. Právě s podlahou budou dělníci pokračovat zhruba v únoru, kdy položí finální povrch. Dokončené jsou i hrubé rozvody vody, podlahové i klasické topení a rozvody vzduchotechniky. 

Nový úřad bude stát 65 milionů korun, úpravy okolí úřadu vyjdou na 14 milionů a rekonstrukce náměstí na asi 17 milionů korun. „Nová radnice bude hotová v červnu 2022, poté přijde na řadu vybavování objektu nábytkem a podobně. Rádi bychom, aby se v září 2022 mohl úřad začít stěhovat do nového," řekl starosta Pavel Šubr (STAN). 

Třípodlažní budova nového městského úřadu roste v cípu náměstí K. V. Raise u křížení s ulicí Karla Moora. Do zprovoznění prostor zůstává úřadem budova naproti poště.  

Hlavní částí prvního patra bude kulturní sál. Ten se bude využívat na jednání zastupitelstva, kulturním akcím i svatbám. Jeho součástí je i zázemí včetně kuchyně a sociálního zařízení. Druhá polovina patra je vyhrazená pro podatelnu a informační centrum. Součástí prvního patra je i vstupní hala s výtahem a schodištěm.  

Druhé nadzemní podlaží bude patřit zejména kancelářím a úředníkům. Své zázemí zde najde odbor tajemníka, odbor vnitřních věcí a také účtárna. Směrem k náměstí pak bude prostor vyhrazen pro vedení města a sekretariát. „Zároveň zde bude ještě jedna zasedací místnost, která nám ve starých prostorách chybí. O tu jednu zasedačku se tam stále přetahujeme,“ řekl starosta města.  

Poslední patro bude mít odbor investic a správy majetku s archivem. Hned vedle dvě kanceláře dostane i stavební odbor. Třetí patro pojme i IT oddělení a velký sklad nebo zázemí a kuchyňku pro zaměstnance.  

Stavba nového úřadu šla ruku v ruce s rekonstrukcí náměstí  

Souběžně se stavbou nového úřadu se rekonstruuje i část náměstí K. V. Raise. „V severní části náměstí bude celkem 37 parkovacích míst. 12 jich nově vznikne za budovou úřadu. Z toho čtyři budou krytá pro auta úřadu,“ potvrdil starosta města.  

Přímo před budovou by podle starosty mělo vzniknout odpočinkové místo s lavičkami, stojany na jízdní kola a stožáry na vlajky. Tato plocha povede prakticky až k budově současného úřadu. Původně zde bylo několik parkovacích míst. Kvůli bezpečnosti se je ale radnice rozhodla zredukovat. Nahradila je pouze podélným stáním. „Často slýchám, že bude parkovacích míst méně. Ve finále tomu tak ale nebude,“ řekl starosta. 

Samotný úřad bude kolaudován v červnu letošního roku. Náměstí by radnice ráda dokončila dřív. „V únoru bychom ho chtěli otevřít, aby se zde dalo parkovat,“ řekl starosta.  

Částku 65 milionů korun radnice částečně zaplatí ze svého rozpočtu a část z půjčky. Z městské kasy šlo nakonec 45 milionů korun, které radnice získala z prodeje zámku, dětské léčebny a dalších pozemků. Výše úvěru je podle starosty 50 milionů korun.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Lázně Bělohrad

Štítky Lázně Bělohrad, úřad, náměstí, stavba, budova, vizualizace, K. V. Raise, doprava, parkování, kolaudace, zasedací, místnost, obřad, svatba, jednání, zastupitelstvo, vedení, radnice, rekonstrukce, okres Jičín, Karel Moor, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Lázně Bělohrad chce náměstí otevřít už v únoru. Nový úřad začne fungovat v létě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.