Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve věku 92 let zemřel archeolog Jiří Zeman. Pocházel z Hradce Králové

Ve věku 92 let zemřel 27. prosince archeolog Jiří Zeman. Zástupci Archeologického ústavu Akademie věd ČR o tom dnes informovali na facebooku. Zeman v ústavu pracoval 40 let. Profesně se zabýval například mladší dobou bronzovou a dobou římskou na českém území. Poslední rozloučení bude 7. ledna v krematoriu v pražských Strašnicích.

Podle ústavu Zeman patřil k silné generaci tuzemských archeologů 60. let. "Vedl nebo se účastnil vedení řady archeologických výzkumů. Odborně se zaměřoval zejména na mladší dobu bronzovou, období stěhování národů a české země v době římské," uvedl Archeologický ústav.

Zeman spolupracoval také na výstavě Velká Morava, která se stala největší světovou prezentací československé archeologie v 60. letech. "Jeho publikace nadále zůstávají dodnes cenným zdrojem informací o výzkumu archeologických lokalit z počátků osídlení českých zemí," sdělil ústav.

Zeman působil v Archeologickém ústavu mezi lety 1953 až 1993. Pracoval také v Národním muzeu a jako pedagog v Ústavu pro pravěk a ranou dobu dějinnou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy - dnešního Ústavu pro archeologii.

Zeman se narodil 28. listopadu 1929 v Hradci Králové.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jiří Zeman, smrt, zemřel, archeolog, Hradec Králové, archeologický ústav, ČŘ, Akademie věd České republiky, Facebook, Strašnice, Stěhování národů, Národní muzeum, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Velkomoravská říše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Ve věku 92 let zemřel archeolog Jiří Zeman. Pocházel z Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.