Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přesně před devíti lety hořela Mileta v Hořicích. Halu se podařilo uhasit až na Štědrý den

22. prosince roku 2012 ráno bojovalo deset jednotek hasičů s požárem výrobní haly Mileta v Hořicích na Jičínsku. Šlo o jeden z největších požárů toho roku. Kvůli rozsahu byl dokonce vyhlášen třetí stupeň poplachu. Kompletně uhasit se ho podařilo až na Štědrý den. Popelem lehla prakticky polovina haly o rozměrech 50 x 200 metrů i s vybavením a materiálem.

Oznámení o požáru dostalo operační středisko pět minut před šestou hodinou ranní. Jako první na místo dorazila jednotka z Hořic. Místní hasiči vypnuli elektřinu, evakuovali zaměstnance a začali hasit dvěma proudy vody. Během chvíle se situace výrazně zkomplikovala.  

„Průzkumná skupina narazila po zhruba dvou metrech po vstupu do haly na rychle se šířící plameny. Velitel zásahu požádal operační středisko o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a nasazení dalších jednotek požární ochrany,“ uvedl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje.  

Třetí stupeň poplachu se vyhlašuje ve chvíli, kdy je ohroženo několik budov, železničních souprav nebo letadel. Jde tak o havárie v silniční dopravě, plošné požáry do jednoho kilometru čtvereční nebo záchranu stovek osob.  

Požár se rozšířil kvůli materiálu. Problém byla i voda  

Po příjezdu řídícího důstojníka byla lokace rozdělena na tři oblasti. Hlavním úkolem hasičů bylo zajistit, aby se oheň dál nešířil. To šlo velice obtížně, jelikož výrobní hala neměla požárně dělící konstrukce a jednotlivé oddělení oddělovalo jen několik centimetrů materiálu. Situaci zkomplikoval i naskladněný materiál. V balících tam bylo několik tun vysoce hořlavé příze a utkaných textilií. Během několika minut se požár nekontrolovatelně šířil celou halou.  

Proto byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu a na místo přijela výšková požární technika. Než se podařilo dostat oheň pod kontrolu, hale se propadla střecha. Následně se začala kroutit i většina obvodových stěn.  

Šíření požáru bylo velice rychlé. Hrozilo tak, že se plameny rozšíří i na sklady. Tomu museli hasiči vší silou zabránit. K tomu bylo třeba abnormální množství vody a hasebních látek. „Proto byla zřízena tři čerpací stanoviště ze zdrojů vody v areálu firmy a současně využita i místní hydrantová síť,“ píší hasiči na svém webu.  

S postupem času, sílou požáru a množstvím techniky zásoba vody rychle mizela. Začalo jí být nedostatek. Jako nedostačující se začala jevit i místní požární nádrž. Hasiči se proto rozhodli, že budou kyvadlově dovážet vodu z okolních rybníků.  

Hořelo dva dny. Lokalizovat ohnisko se podařilo po sedmi hodinách  

Až po sedmi hodinách od nahlášení události se šestnácti jednotkám ze dvou okresů podařilo požár lokalizovat. Pevně pod kontrolu ho hasiči dostali až ve 13 hodin a 27 minut. Samotné dohašování trvalo až do ranních hodin 24. prosince. Odpoledne byl proveden průzkum a místo zásahu mohlo být předáno zástupcům společnosti.  

„Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na osvětlovacím tělese,“ uvedla oficiální zpráva hasičů. Požárem byl zcela zničen prostor přípravny a expedice hotových výrobků a část skladů ve druhém nadzemním podlaží.  

Škoda se vyšplhala na hranici 250 milionů korun. Uchráněné hodnoty byly vyčísleny na minimálně 350 milionů. Vzhledem k výši vyčíslených škod se stal požár největším v novodobé historii HZS Královéhradeckého kraje. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje | město Hořice

Štítky Mileta, požár, Jičínsko, Hořice, jednotky, hasiči, boj, největší, výročí, foto, video, škoda, textilka, Štědrý den, materiál, okres Jičín, Královéhradecký kraj, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Přesně před devíti lety hořela Mileta v Hořicích. Halu se podařilo uhasit až na Štědrý den  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.