Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Nemocnice v Hradci Králové začala s očkováním proti koronaviru u dětí

Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové dnes odpoledne jako první nemocnice v Královéhradeckém kraji začala očkovat proti covidu-19 také děti ve věku od pěti do 11 let. Očkuje v budově dětské kliniky. Očkování je jen pro předem registrované, dítě musí doprovázet zákonný zástupce.

Do očkování dětí v kraji se tento týden zapojili ve svých ordinacích už i někteří dětští lékaři. Právě pediatři by měli podle hejtmanství především zajistit očkování dětí. "Do očkování by se mělo v kraji zapojit 75 procent pediatrů. Možnost získat očkovací látky dětští praktičtí lékaři již mají," řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Kraj chystá očkování dětí i ve svých nemocnicích.

"Vše je ve fakultní nemocnici zajištěné, vakcíny, sestry, lékaři, administrativa. Přístup k očkování je vyznačen. Na dnešek máme registrovaných asi 30 až 40 dětí. Tento týden začali očkovat děti a dorost už i někteří praktičtí lékaři," řekl dnes krajský koordinátor očkování a lékařský náměstek ředitele FN Hradec Králové Jaroslav Malý.

Ve FN Hradec Králové se budou děti očkovat každé úterý od 14:00 do 19:00, kapacita je nyní stanovena na několik desítek vakcín. Nemocnice je připravena v případě velkého zájmu o aplikaci vakcín dětem provozní dobu očkovacího místa pro děti rozšířit.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo v kraji  spotřebováno 785.290 dávek vakcíny. z toho prvních dávek zdravotníci podali 346.176, druhých 323.021 a posilujících 116.093.

Královéhradecký kraj začne očkovat dětí od pěti do 11 let ve čtvrtek 23. prosince v Oblastní nemocnici Náchod. Krajská nemocnice v Trutnově nabídne první termíny očkování této kategorie v lednu 2022. Očkování bude vždy za přítomnosti dětského lékaře. "Očkování dětí by v náchodské nemocnici mělo zatím probíhat jednou týdně ve čtvrtek," řekla dnes mluvčí trutnovské a náchodské nemocnice Lucie Chytilová.

Půjde o alternativu k očkování u dětských praktických lékařů, kteří by v kraji měli začít ve větší míře očkovat děti od ledna. Očkovací látky pro děti mají třetinovou sílu a podávají se dvě dávky.

Očkovat proti koronaviru začala první v kraji začátkem ledna hradecká FN, další nemocnice v regionu se postupně přidávaly. Tento týden se očkuje proti covidu-19 v kraji na deseti místech. Zájemci se mohou očkovat proti koronaviru také u více než 150 praktických lékařů.

Epidemie nadále ustupuje 

Epidemie koronaviru v kraji nadále ustupuje, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 637, v pondělí 662, před týdnem v úterý 808 a před tím byla na hodnotě 980, 977 a 721. Celostátní průměr byl dnes 608.

V okrese Hradec Králové za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel zhruba 779 nákaz, před týdnem to bylo 984 případů. Na Rychnovsku podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 637 nakažených, před týdnem zhruba 882. V okresech Jičín, Náchod a Trutnov za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 592, 548 a 544, před týdnem to bylo na Jičínsku zhruba 785, na Náchodsku zhruba 644 a na Trutnovsku zhruba 675, vyplývá z údajů ministerstva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, očkování, děti, Hradec Králové, COVID-19, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Martin Červíček, ODS, pandemie covidu-19, Jaroslav Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Hradci Králové začala s očkováním proti koronaviru u dětí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.