Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zimní střediska v kraji rozšířila provoz. O víkendu na hory vyrazilo několik tisíc lyžařů

Lyžařská střediska v Královéhradeckém a Pardubickém kraji dál rozšířila provoz a připravují se na nadcházející vánoční svátky. Přes oblevu minulých dní leží na sjezdovkách 20 až 100 centimetrů sněhu. O víkendu do hor přijely lyžovat tisíce lidí. Krkonoše včera zasáhl silný vítr, který na Sněžce překonal rychlostí 134 kilometrů v hodině i hranici orkánu.

V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec o víkendu lyžovalo asi sedm tisíc lidí, další tisícovka lidí se vydala na běžky či na pěší túru. "Sobotní slunečné počasí lyžařům přálo. V neděli panovala oblačnost a ohlášený nárazový vítr ovlivnil i návštěvnost areálů," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. O víkendu se ve SkiResortu lyžovalo na téměř 18 kilometrech sjezdovek v areálech Černá hora, Pec pod Sněžkou a Černý Důl, v provozu bylo šest lanovek a osm vleků.

Od pondělí budou ve SkiResortu v provozu dál areály Černá hora a Pec pod Sněžkou s víc než 16 kilometry otevřených sjezdovek. V Peci pod Sněžkou bude možné i večerní lyžování, na Černé hoře zůstane otevřená sáňkařská cesta. Areál Černý Důl od pondělí provoz přeruší, aby 25. prosince zahájil trvalý provoz. Otevřít by se měl i areál Velká Úpa a také lyžařský přejezd z Černé hory do Pece pod Sněžkou.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn byly o víkendu v provozu čtyři lanovky, tři vleky a otevřeno bylo devět z 20 sjezdovek, celkem se lyžovalo na 13 kilometrech tratí. "Večerní lyžování je momentálně mimo provoz, intenzivně pracujeme na vysněžení sjezdovky Hromovka," uvedli špindlerovští vlekaři.

V pátek zahájil sezonu skiareál Herlíkovice u Vrchlabí. V sobotu se poprvé lyžovalo v areálu Kněžický vrch u Vrchlabí. Včera však kvůli silnému větru byl Kněžický vrch mimo provoz. Vichřice včera zastavila i lanovku na Sněžku.

Sněžku zasáhl orkán. Vítr dosahoval rychlosti přes 130 kilometrů v hodině

Sněžku dnes zasáhl vítr o rychlosti orkánu. V nárazech vítr na Sněžce dosáhl rychlosti 134,3 kilometru v hodině, uvedla na facebooku správa polského Krkonošského národního parku. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Vichřice zastavila oba...

V Krkonoších v hradeckém kraji se lyžuje také v menších areálech v Malé Úpě a v Mladých Bukách. Zatím o víkendech se lyžuje v Prkenném Dole.

V Orlických horách se v Královéhradeckém kraji lyžuje v areálech v Deštném a Říčkách. "Na červené a černé sjezdovce leží 40 až 90 centimetrů sněhu. Od soboty je otevřena lyžařská škola a naplno je v provozu také výcviková louka," uvedli vlekaři z Říček. V sobotu zahájilo denní provoz menší středisko v Olešnici v Orlických horách.

Provoz postupně rozšiřují i střediska v Pardubickém kraji. V sobotu vstoupil do denního provozu areál Buková hora na Orlickoústecku. Další sjezdovky v sobotu otevřeli ve středisku Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem, kde se do denního provozu rozjela i druhá lanovka Slon.

Z menších lyžařských areálů v níže položených oblastech Pardubického kraje mohou lyžaři zamířit do Hlinska na Chrudimsku, kde je zatím otevřená malá sjezdovka s délkou 250 metrů.

Na hřebenech Krkonoš je asi 30 centimetrů sněhu a v lavinových katastrech stále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, Pardubický, sjezdovka, lyžař, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Krkonoše, Černá hora, Sněžka, Pec pod Sněžkou, lanová dráha, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní střediska v kraji rozšířila provoz. O víkendu na hory vyrazilo několik tisíc lyžařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.