Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Krkonoších vznikne nový domov důchodců a odlehčovací služba. Ta na Trutnovsku zatím chyběla

V Žacléři pokračuje stavba nového domova důchodců. Z velké části bude zařízení sloužit jako klasický domov pro seniory. Z části však půjde o takzvanou odlehčovací službu, která na Trutnovsku prozatím chyběla. Zázemí zde najde celkem 52 klientů.

Samotný domov důchodců bude mít kapacitu pro 42 klientů. Odlehčovací služba nabídne dalších deset lůžek. „Ta slouží pro dočasné pobyty seniorů, kteří v důsledku snížených schopností vyžadují pomoc druhé osoby. Tato služba zatím na Trutnovsku chybí. Dostupná je jen ve Vrchlabí, kde máme k dispozici pouhá tři místa,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). 

Odlehčovací službu budou moct využít lidé, kteří se musí starat například o své nemohoucí rodinné příslušníky. Na časově omezenou dobu je budou moct umístit do této odlehčovací služby. Díky tomu si budou moct opatrovníci odpočinout nebo užít dovolenou.  

Nové zařízení bude spadat pod Domov důchodců Lampertice, který je v provozu už od roku 1905. V současnosti poskytuje služby lidem, kteří vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu a situaci v rodině nemohou žít ve svém přirozeném prostředí. 

„V novém objektu v Žacléři budou k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje s vlastní sprchou a toaletami,“ řekl Michal Friček z kanceláře hejtmana. Pětipodlažní budova bude kompletně bezbariérová a vybavená dvěma osobními výtahy. V každém podlaží budou k dispozici koupelny vybavené masážními vanami s přístupem pro imobilní klienty. 

Kompletně hotovo má být ještě letos 

Přestavba bývalé ubytovny na domov důchodců začala v září minulého roku. „Po odhalení veškerých nosných konstrukcí a provedení sond jsme se rozhodli původní objekt zcela zbourat a na jeho místě vystavět úplně novou budovu. To samozřejmě způsobilo posun termínu dokončení stavby na konec léta roku 2022,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). Podle jeho slov má být kompletně hotovo ještě letos.  

Celkové náklady na stavbu nového domova důchodců a odlehčovací služby dosáhnou 170 milionů korun. Část zaplatí Královéhradecký kraj, město Žacléř a zbytek pokryje dotace z ministerstva práce a sociálních věcí. To poskytne 60 milionů korun.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Udo Voigt | Pixabay

Štítky domov, důchodce, sociální, služba, pomoc, Královéhradecký, kraj, Krkonoše, Žamberk, Trutnovsko, odlehčovací, domov pro seniory, okres Trutnov, Žacléř, Martina Berdychová, Východočeši, Vrchlabí, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Ministerstvo práce a so

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších vznikne nový domov důchodců a odlehčovací služba. Ta na Trutnovsku zatím chyběla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.