Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V kraji se nejlépe žije v Hradci Králové, nejhůř v Broumově. Průzkum porovnal 200 obcí v Česku

Projekt Obce v datech opět porovnal úroveň žití u vybraných obcí v České republice. Do letošního průzkumu zařadil celkem 206 obcí a měst. Celorepublikově si nejlépe vedou Říčany. V Královéhradeckém kraji je na tom nejlépe Hradec Králové. Naopak nejhůře Broumov.

Data o kvalitě života projekt Obce v datech zpracovává pravidelně od roku 2018. Takzvaný index života porovnává veřejně dostupná data ve třech základních odvětvích. Jde o zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, a také vztahy a služby.  

V oblasti zdraví jde o dostupnost lékařů, dojezdy do nemocnice, množství lékáren nebo průměrnou délku života. V materiální skupině se hodnotí nezaměstnanost, nabídky pracovních míst, hmotná nouze, exekuce nebo kapacity škol. V části služeb a vztahů hrají významnou roli supermarkety, silniční sítě, sounáležitost nebo dopravní nehodovost. Projekt celkem hodnotí 29 faktorů.  

„Naše data by měla pomoci s rozhodováním lidí, kam se stěhovat, ale také představitelům obcí a krajů, na co se soustředit při rozvoji regionu," sdělil vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte Pavel Šiška

Královéhradecký kraj začíná až na 17. místě  

Na prvních třech místech v celorepublikovém žebříčku jsou Říčany, Praha a Brandýs nad Labem – Stará Boleslav s indexy od 10 do 7,8. Královéhradecký kraj má své zastoupení až na 17. místě. Hradec Králové získal 6,5 indexu. V porovnání s loňským rokem je výsledek prakticky stejný. Krajská metropole je nejsilnější v oblasti zdraví a životního prostředí. Naopak nejvíce nedostatků má v materiální zabezpečení a vzdělání.  

Mezi nejsilnější stránky Hradce Králové patří například dojezdová vzdálenost do nemocnic. V tomto ohledu se krajská metropole řadí mezi tři nejlepší města v České republice. Podobně dobře byl salon republiky hodnocen i v délce života nebo nabídce kin. 

Hradec Králové naopak silně zaostává ve finanční dostupnosti bydlení. V tomto ohledu jde o 198 nejhorší město v České republice. Nedaří se mu ani v oblasti chráněných území, nehodovosti nebo v kapacitách základních a mateřských škol.  

V celostátním žebříčku následuje Rychnov nad Kněžnou s indexem 6,2. Následuje Nové Město nad Metují s 5,7 a Dobruška s indexem 5,5. Nejhůř je na tom Broumov, který má pouze 2,4. Na celostátním žebříčku se drží až na 193 místě. Nejvíc nedostatků má v oblasti vztahů a služeb a také v materiálním zabezpečení. 

Krajský žebříček kvality života měst a obcí:  
(krajské pořadí, celostátní pořadí, index) 
  1. Hradec Králové (17 | 6,5) 
  2. Rychnov nad Kněžnou (22 | 6,2) 
  3. Nové Město nad Metují (41 | 5,7) 
  4. Dobruška (50 | 5,5) 
  5. Jičín (58 | 5,3) 
  6. Nová Paka (69 | 5,2) 
  7. Vrchlabí (73 | 5,1) 
  8. Náchod (89 | 4,8) 
  9. Hořice (109 | 4,6) 
  10. Kostelec nad Orlicí (114 | 4,5) 
  11. Jaroměř (133 | 4,2) 
  12. Dvůr Králové nad Labem (142 | 4,1) 
  13. Nový Bydžov (143 | 4,0) 
  14. Trutnov (154 | 3,9) 
  15. Broumov (193 | 2,4) 

Za čtyřleté trvání projektu se nejvýrazněji zvýšilo hodnocení v obcích Jihomoravského a Zlínského kraje. Nejvíce od roku 2018 vystoupaly jihomoravské Pohořelice, konkrétně o 91 pozic na 26. místo žebříčku.  

„Naopak dlouhodobé snižování hodnoty indexu kvality života lze pozorovat u obcí v Karlovarském, Libereckém, ale i překvapivě Královéhradeckém kraji. V samotné podstatě není důležité, jakou hodnotu index u dané obce nabývá, ale jaký je jeho dlouhodobý trend," podotkl jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Dědič

Štítky Obce v datech, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, index, život, kvalita, služby, hodnocení, žebříček, město, obec, ČR, dostupnost, spokojenost, Česko, Broumov, Královéhradecký kraj, projekt, Říčany, zdraví, Jan Havránek, Pavel Šiška, Rychnov nad Kněžn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se nejlépe žije v Hradci Králové, nejhůř v Broumově. Průzkum porovnal 200 obcí v Česku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.