Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Řidiči jezdí po novém úseku D35. Dálnice by mohla ulevit dopravě v Hradci Králové

Ředitelství silnic a dálnic dnes otevřelo nový úsek dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy na Pardubicku. Na novou část dálnice řidiči najedou na mimoúrovňové křižovatce, ze které se do dnes muselo sjíždět na takzvanou Hradubickou. Nový úsek dálnice D35 začalo ŘSD budovat v březnu roku 2019.

Nový úsek dálnice může pomoct Hradci Králové 

Dálnice D35 může zpříjemnit cestu řidičům jedoucí přes Hradec Králové na Moravu. Vozidla jedoucí od Jičína, Trutnova nebo Náchoda nově nemusí přes Hradec Králové. V Kuklenách najedou na D11. Za Praskačkou sjedou na D35 a odtud budou pokračovat na mimoúrovňovou křižovatku u Časů. Odtud je to 16 kilometrů do Holic, kde se napojí na silnici I/35 do Vysokého Mýta a Litomyšle.  

Nový úsek dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů měří 12 610 metrů. Na jeho trase je 23 mostů a sedm protihlukových stěn o celkové délce 4,5 kilometru. Na dálnici se jde napojit v Opatovicích, na sjezdu Rokytno a sjezdu v Časech.   

„Došlo k mírnému prodražení stavby, zatím nemáme finální cenu, protože se stavba ještě bude dokončovat v příštím roce. V tuto chvíli odhadujeme, že navýšení bude 400 nebo 450 milionů korun bez DPH, takže nárůst bude necelých deset procent," řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl

Vyšší cena je také ovlivněna urychlením výstavby části dálnice, aby po ní řidiči mohli jezdit už v zimě. Původně měla být dokončena až na jaře 2022. 

Pro Pardubický kraj zatím nejde o velký dopravní přínos 

„Otevření prvního úseku dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů je samozřejmě dobrou zprávou, avšak je nutné mít na paměti, že tento úsek prozatím pro odlehčení dopravy v regionu mnoho nepřinese. Proto je nutné pokračovat v navazujících úsecích, z nichž ten z Časů do Ostrova by měl být po úpravě harmonogramu hotov za rok touto dobou,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).  

Podle vedení kraje nadále zůstává otázkou, co s poničenými cestami, které využívala těžká technika při stavbě nového úseku. Ty patří Pardubickému kraji, který se pokusí vyjednat státní dotace na jejich opravu. „V této chvíli naše Správa a údržba silnic vyčíslila poškození silnic nižších tříd na přibližně 2,8 miliardy korun, což je pro srovnání téměř stejná částka, jakou máme přislíbenou memorandem na stavbu dálničních přivaděčů,“ řekl radní pro dopravu Michal Kortyš (ODS). 

V příštím roce se otevře 25,5 kilometru nových úseků dálnic  

Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že se v roce 2022 v České republice otevře 25,5 kilometru nových dálnic. Řidiči budou moci nově jezdit mezi Časy a Ostrovem na dálnici D35, dále na obchvatu Frýdku-Místku na D48 a také po napojení této části k dálnici D56.  

Navazující úsek D35 má měřit 14,7 kilometru a povede z obce Časy kolem Dašic, Čeradic až do Ostrova, kde se napojí na současnou silnici I/17. Nová trasa se bude skládat z 20 mostů, čtyř křižovatek a jedné odpočívky v Dolní Rovni. Za další úsek dálnice D35 zaplatí ŘSD 3,2 miliardy korun.   

V současné době se řeší i úsek dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi. Proti němu se ale odvolala radnice v Sadové a sousedních Sověticích. Nakonec se podařilo dojít ke vzájemnému kompromisu. Díky němu by mohla stavba tohoto 10,5 kilometru dlouhého úseku začít v roce 2023. Hotovo má být o tři roky později.   

Dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi získala stavební povolení. Práce začnou v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic začne s realizací dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a obec Úlibice u Jičína. Stavba je rozdělena do čtyř úseků. První se má začít stavět 10,4 kilometrů dlouhá trasa ze Sadové do Hořic. Právě tento úsek nyní...

V budoucnu by měla dálnice D35 spojit město Jičín, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Svitavy a Olomouc. V současné době jsou v provozu jen tři úseky. Jde o části mezi Mohelnicí a Olomoucí, Olomouc – Lipník nad Bečvou a čtyřkilometrový úsek od dálnice D11 do Opatovic nad Labem. Podle Ředitelství silnic a dálnic by mohla být kompletní dálnice dokončená do roku 2028. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Mařas | Hradecká Drbna

Štítky D35, dálnice, Opatovice nad Labe, Časy, Pardubický, kraj, Hradec Králové, úsek, otevření, doprava, ČR, Dálnice D35, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, Opatovice nad Labem, Pardubický kraj, Jičín, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Řidiči jezdí po novém úseku D35. Dálnice by mohla ulevit dopravě v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.