Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jičín připravuje svůj největší odpočinkový park. Nabídne rozhlednu, cyklostezku i místa pro relaxaci

Po komplikacích s výběrem vítěze architektonické soutěže město Jičín pokračuje s přípravou svého největšího parku. Bude se jmenovat Odpočinková zóna Cidlina a vznikne mezi řekou a sídlištěm na Novém Městě. V současnosti vzniká projektová dokumentace a je tak možné udělat si představu o tom, jak bude park vypadat. Nabídne sáňkovací kopec, rozhlednu, veřejné griloviště, skatepark, několik hřišť i cyklostezku.

Podél břehů Cidliny na Novém Městě v Jičíně se rozkládá široký pás volného území. Na tomto místě by měl vzniknout největší park s názvem Odpočinková zóna Cidlina. Nápadem se radnice začala zabývat už v roce 2005. Od té doby město pracovalo na tom, aby získalo potřebné pozemky. V současné době se připravuje projektová dokumentace, která je potřebná pro získání stavebního povolení.  

„Pro tu přípravu bylo třeba se vypořádat s mnoha věcmi, které občan nevidí. Jednou z nich byla například přeložka vysokého napětí. Jen příprava na tuto akci trvala čtyři roky,“ řekl místostarosta města Petr Hamáček. Podle jeho slov bylo třeba přemístit i teplovod s kotelnou. 

Místní radnice se rozhodla jít cestou krajinářsko-architektonické soutěže. Před jejím vyhlášením byla oslovena veřejnost formou ankety. V ní mohli místní navrhovat, jak by měl park vypadat a co by mělo být jeho součástí. Řada podmětů se stala podmínkami pro vypracování soutěžního návrhu.  

„Jít formou této soutěže je nejlepší způsob, jak návrh vybrat správně. To území je tady velice rozsáhlé. A díky architektonické soutěži získá zadavatel velké množství konkrétních návrhů, ze kterých si pak může vybírat,“ řekl architekt města Radek Jiránek. Samotné návrhy neposuzovalo jenom město, ale odborná porota.  

Vizualizace nového parku v Jičíně.

Cyklostezka, skatepark, sáňkařský kopec i rozhledna 

Vítěz soutěže se s městem nedomluvil na podmínkách smlouvy. Projektovou dokumentaci tak vytváří společnost Rehwaldt Landscape Architects, která ve výběrovém řízení skončila na druhém místě.  

„Tohle území je zajímavé v tom, že ten klín vychází z volné přírody a postupně se dostává až k zastavěné oblasti u centra města,“ řekla krajinářská architektka z Rehwaldt Landscape Architects Anežka Bauerová.  

Park dále nabídne stezky pro pěší, maminky s kočárky i sportovce. Bude doplněný o herní prvky, dětská hřiště, brody, přístupy k vodě, pumptrack a taky skatepark. Na jihu vznikne i nově vytvořený sáňkařský kopec, který bude mít malou rozhlednu. Z ní bude možné vidět až na Valdickou bránu v centru Jičína.  

„Podél hlavní cyklostezky, která bude spojovat Čenkovice s Jičínem vzniknou čtyři workoutové hřiště. Ta síť cest, kterou tady navrhujeme je vlastně dominantou celého parku. Jednak půjde o asfaltový povrch na té hlavní cyklostezce. A blíže u řeky budou cesty z maltového povrchu,“ dodává Bauerová.  

Dále se počítá například se sadem, vyhlídkou u řeky, psí loukou a prostorem pro piknik a také grilování.  

Celá oblast spadá do záplavového území

„Lokalita druhého jičínského sídliště je urbanisticky docela problematická. Ta plocha je doslova přehuštěná a chybí tu plochy zeleně. I proto se tu snažíme vytvořit odpočinkovou zónu, tak by místní obyvatelé měli lepší možnosti dostat se do přírody,“ řekl městský architekt Jiránek.  

Dalším problémem je samotná řeka Cidlina, která se stane jednou z hlavních částí parku. Kvůli ní celá oblast spadá do záplavového území. Samotné území navíc odděluje obytnou část sídliště od průmyslové zóny, která se nachází pár metrů za řekou.  

„Snažíme se tu průmyslovou zónu odhlučnit a zároveň vizuálně oddělit od té obytné části. Zároveň ale pracujeme s tím, aby byla zachována průchodnost,“ dodává Bauerová. I proto se počítá se vybudováním dvou lávek přes řeku. Ta bude určená pouze pro pěší a cyklisty.  

Do přípravy nového parku se bude muset zapojit i Povodí Labe. To bude muset pomoct především se stavbou lávek a zpřístupnění břehů, kde mají vzniknout brody. 

Nápad vybudovat zónu je 20 let starý   

O vybudování odpočinkové zóny na dosud nevyužívaném území mezi sídlištěm Nové Město a řekou Cidlina je starý 20 let. Radnice plánuje, že bude lokalitu měnit postupně během několika následujících let.  

Náklady na vybudování odpočinkové zóny o rozloze kolem 7,5 hektaru město odhaduje na 40 milionů korun. Za projektovou dokumentaci si firma Rehwaldt Landscape Architects řekla 3,23 milionu korun bez DPH. Potřebné dokumenty mají být hotové do příštího roku.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VideoStudio PP

Štítky park, odpočinkový, Cidlina, Jičín, realizace, vizualizace, plán, příprava, stavba, příroda, hřiště, volný, čas, investice, architekt, cyklostezka, rozhledna, projektová dokumentace, sídliště, Nové Město, kopec, soutěž, relax, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hod Man

všechno fajn, jen se měl někdo zamyslet nad tím, proč nevyužít 20 metrů od bytovek k Cidlině na vybudování parkovacích míst. Parku by to nijak neuškodilo a zhruba 100 parkovacích míst by sídlišti Na Jihu pomohlo. Je až zarážející, kolik peněz je vedení města ochotno investovat do projektu, který využije pár desítek lidí a nakonec stejně dopadne jako všechna hřiště, tedy zánikem, místo aby mnohem menší část financí vydalo na parkovací místa, která by ulehčila život tisícům obyvatel celého sídliště.

Pátek, 17. prosince 2021, 17:45Odpovědět

Jičín připravuje svůj největší odpočinkový park. Nabídne rozhlednu, cyklostezku i místa pro relaxaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.