Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fígle kapsářů se mění, varuje policejní mluvčí a radí, jak se nenechat okrást

Vánoce jsou tady, a tak policisté a jejich kapsa tým varují před kapsáři, kteří stále vylepšují své techniky, aby byli co nejméně nápadní a mohli nerušeně okrádat lidi a kazit jim období vánoční pohody. Peněženka, mobil nebo svazek bankovek do zadní kapsy prostě nepatří. Využijte náprsní kapsy nebo si dejte věci do tašky.

„Buďme obezřetní a vnímejme okolí“

Advent v plném produ a i když je letos bez zakázaných vánočních trhů, lidé se přesto vydávají do ulic nebo nákupních center. „Lidé se těší, jak si odpočinou od běžných starostí a budou procházet obchody a shánět dárky pro své nejbližší, nebo se jen tak toulat městem a popíjet u stánků vánoční nápoje. Jsou tu ale i ti druzí, kapsáři. Ti se na Vánoce těší také, především však na občany a jejich peněženky, mobily, odložené tašky a další cennosti,“ popisuje policejní mluvčí Jan Rybanský.

Policisté mají zkušenosti s tím, že se lidé nechají unést vánoční atmosférou, přestanou si dávat pozor na své věci a jejich vánoční procházka končí na policejní služebně, kde musejí nahlásit, že byli okradeni o doklady, peníze nebo dárky. „Buďme prosím obezřetní a vnímejme okolí, abychom předešli nepříjemnostem spojených s krádežemi,“ varuje mluvčí.

„Časy, kdy byli vidět a cítit na sto honů a my si dali pozor, jsou dávno pryč“

Podle policie se vzezření i techniky kapsářů mění. „Časy, kdy byli vidět a cítit na sto honů a my si dali pozor, jsou dávno pryč. Fígle a rafinovanost, kterou používají, jdou s dobou a dnes jsou tito lidé oblečeni do značkových obleků, používají značkové parfémy a další různé vychytávky. Vše proto, aby byli co možná nejméně poznatelní,“ říká Rybanský.

Jak se tedy nenechat okrást? „Peněženka, mobil nebo svazek bankovek do zadní kapsy prostě nepatří. Využijte náprsní kapsy nebo si dejte věci do tašky. Tašku mějte stále u sebe, rozhodně ji nikde neodkládejte, hlavně pozor při nákupech. Tašky odložené do nákupního košíku jsou neuvěřitelným lákadlem kapsářů,“ dává konkrétní rady policejní mluvčí a dodává, že lidé by měli být obezřetní i při nakládání nakoupených věcí do auta.

Kapsáři nemusí být jen mladí lidé a naopak okradení nebývají jen senioři

Policie varuje, aby lidé sledovali své okolí a dívali se kolem sebe. Ze statistik plyne, že kapsáři nemusí být jen mladí lidé a naopak okradení nebývají jen senioři.

„Případ jedné kapsářky za všechny. V červnu tohoto roku ji propustili po pěti letech z pátého výkonu trestu odnětí svobody, aby ji policisté z kapsa týmu po čtyřech měsících opět chytili. Její nenechavé ruce ji poslaly zpět do vazby, kde v současné chvíli čeká na svůj další osud a není vyloučeno, že Vánoce stráví za mřížemi,“ popsal Rybanský příběh ženy, která je zachycena na prvních dvou ukázkách v přiloženém videu.

Ohodnoť článek

Foto PČR

Štítky kapsáři, krádeže, Vánoce, varování, policie, kapsářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fígle kapsářů se mění, varuje policejní mluvčí a radí, jak se nenechat okrást  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.