Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Chovatelé dostanou první peníze na zabezpečení svých zvířat. Ploty a ohrady mají předejít útokům vlků

Královéhradecký kraj začíná vyplácet individuální dotace, které mohou chovatelé použít na zabezpečení svých stád před vlky. Na vybudování ohrad a plotů hejtmanství uvolní celkem půl milionu korun. Škody spojené s řáděním vlků jsou několikanásobně větší. Řada lidí kvůli útokům vlků už chovatelství pověsila na hřebík.

Původně se o škody spojené s řáděním vlka staral stát. Peníze však přestal vyplácet letos v srpnu. Nový regionální dotační program má začít fungovat v prvním čtvrtletí příštího roku.   

„Královéhradecký kraj proto vyčlenil tři miliony korun, aby chovatelům kompenzoval náklady na budování pasivní ochrany proti vlkům. Nyní vyplatíme dvěma žadatelům částku 515 tisíc korun,“ uvedl náměstek Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

První žadatel chce za peníze postavit zhruba kilometr dlouhý plot z pletiva. Ten má zabezpečit pastviny na svazích u Janovic na Trutnovsku. Druhá dotace podpoří stavbu ohrady u farmy na Broumovsku, kam chovatelé budou zahánět ovce na noc. 

Vlkům se na Broumovsku daří. Chovatelům to velkou radost nedělá

Broumovsko na severu Královéhradeckého kraje u hranic s Polskem je jednou z oblastí České republiky, kam se trvale vrátili vlci. Do regionu zasahují tři vlčí smečky, které mají jádrové oblasti teritorií zřejmě na polské straně hranice. Populace...

Vlci na Broumovsku jsou dlouhodobý problém   

Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců proti rozšíření těchto šelem slyšet nejhlasitěji. Přibývající útoky vlků na hospodářská zvířata ohrožují podle hejtmanství jak pastevectví na Broumovsku, tak i samotné vlky. Vlci za rok 2020 způsobili v hradeckém kraji úhyn či poranění a následně utracení více než 180 hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun. 

Například Vlastimil Vejrosta se po padesáti letech rozhodl s chovem skončit. Už neměl sílu na to, bojovat se stále častějším útokem vlka. V polovině prázdnin mu vlci v ohradě zardousili poslední tři kusy. „Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,“ řekl v létě chovatel. 

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádro teritoria na polské straně hranice, ale vydávají se i na Broumovsko či Trutnovsko. 

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko nemají lidé ve volné přírodě důvod se vlků bát. Odmítli názory, že by se vlci na Broumovsku chovali nestandardně nebo že by šlo o křížence se psy či by byli troufalejší. „Lidi mají představy, jak by se vlci měli chovat. Když se jejich představy neplní, tak je označují za křížence, mutanty nebo kdoví, co ještě," řekl zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka

Ohodnoť článek

Foto congerdesign | Pixabay

Štítky vlk, škoda, ochrana, chovatel, ovce, plot, ohrada, dotace, peníze, podpora, Královéhradecký, kraj, Broumovsko, Královéhradecký kraj, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL, okres Trutnov, Petr Kafka, Janovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelé dostanou první peníze na zabezpečení svých zvířat. Ploty a ohrady mají předejít útokům vlků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.