Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie se zabývá prodejem falešných certifikátů. Prodávajícím i kupujícím hrozí až tři roky za mřížemi

Policie na svém twitterovém účtu potvrdila, že se zabývá servery, které nabízí falešné certifikáty bezinfekčnosti. K sehnání jsou falešné dokumenty i v Česku. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) považuje pozměnění nebo padělání covid certifikátu za trestný čin s až tříletou sazbou.

„Ujišťujeme veřejnost, že internetové prostředí pečlivě sledujeme a o serverech nabízejících falešné certifikáty a podobné “produkty”, víme. Případy se zabývají týmy kriminalistů a připomínáme prodávajícím i kupujícím, že horní trestní sazba je v tomto případě až 3 roky,“ píše policie na svém twitterovém profilu.

Obchod s falešnými certifikáty mapovala například společnost Check Point Software Technologies, která zaznamenala tyto falzifikáty v 29 zemích včetně Polska, Německa a Česka.

Nabízíme vystavení falešného certifikátu o provedeném očkování proti covid-19. Certifikát je v digitální podobě a lze jej velmi snadno vytisknout nebo integrovat do aplikací Tečka a CovidPass," psalo se na portálu, který doklad o očkování vakcínou od firem Pfizer a BionTech nabízel za 1250 korun. Platit šlo pouze Bitcoiny. Na tento podvod upozornil například server zivotvcesku.cz.

Nejvyšší státní zastupitelství vzhledem ke zpřísňujícím opatření proti šíření nemoci covid-19 předpokládá nárůst podobných případů padělání veřejné listiny, za kterou považuje covid certifikát v mobilu nebo papírové podobě.

„Digitální certifikát EU COVID o očkování, testu a zotavení z nemoci COVID-19 vydaný kterýmkoli státem Evropské unie je veřejnou listinou ve smyslu paragrafu 131 trestního zákoníku, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o certifikát v tištěné nebo elektronické podobě," uvedl úřad na svém webu.

Podle NSZ trestným činem může být padělání tištěného nebo elektronického certifikátu, podstatná změna jeho obsahu, opatření a přechovávání nepravého certifikátu v úmyslu užít jej jako pravý a také předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu.

 „Za tento trestný čin zákon v základní skutkové podstatě stanoví trest odnětí svobody až na tři léta. Posouzení trestní odpovědnosti přitom závisí na konkrétních okolnostech každého případu tak, jak je zhodnotí věcně a místně příslušný státní zástupce," vysvětluje úřad.

V České republice certifikáty vydává ministerstvo zdravotnictví. Digitální certifikát osvědčuje absolvování očkování, testu či prodělání nemoci. Certifikát může být v jednotlivých členských zemích podmínkou vstupu do provozů, účasti na společenských akcích, ale také podmínkou vstupu do jiných členských států a třetích zemí, které je uznávají, a to v závislosti na aktuálně platných omezeních.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky COVID-19, koronavirus, certifikát, padělání, očkování, darkweb, policie, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, Česko, trestný čin, Evropská unie, Polsko, Německo, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie se zabývá prodejem falešných certifikátů. Prodávajícím i kupujícím hrozí až tři roky za mřížemi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.