Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradecké muzeum připravuje adventní trhy. Kvůli aktuální situaci bez doprovodného programu

O hlavních vánočních trzích v Hradci Králové už Hradecká Drbna psala. Letos se budou konat nově na Velkém náměstí v historickém centru města. Po pandemické přestávce však své trhy připravuje Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Konat se budou od 26. do 28. listopadu na Eliščině nábřeží.

Poslední trhy muzea se naposledy podařilo uspořádat v roce 2019. V tomto roce se jich zúčastnilo 150 řemeslníků. V minulém roce dostalo muzeum pandemickou stopku. Nad rozsahem letošního ročníku visí kvůli aktuální situaci stále otazník.  

„Bohužel nemůžeme slíbit stejný rozsah jako v předchozích letech, jsme limitováni vládními opatřeními. Zvolili jsme tedy pouze venkovní variantu, kdy využijeme prostor před muzeem a na Eliščině nábřeží pro maximálně šest desítek stánků,“ řekl Stanislav Hrbatý z Návštěvnického oddělení muzea.  

Letošní trhy se ponesou v tradičním duchu. Zúčastní se jich řemeslníci z celé České republiky. K vidění a nákupu pak bude široká nabídka výrobků z přírodních materiálů, perníky, vánoční dekorace, perličkové vánoční ozdoby, šperky, paličkované krajky, svíčky z včelího vosku a spousta dalšího.  

„Naše adventní trhy nejsou obyčejnými vánočními trhy, které se před Vánoci konají v každém městě. Jsme Regionálním pracovištěm pro tradiční lidovou kulturu Královéhradeckého kraje, a proto byli vybráni primárně nositelé našich národních lidových tradic ocenění krajem či státem,“ upřesňuje ředitel muzea Petr Grulich. Podle jeho slov na trzích nepotkáme cizího nebo velkosériového výrobce a prodejce.  

Letos půjde skutečně jen o jarmark před budovou muzea. Žádný doprovodný program letos organizátoři nepřipravují. Reagují tak na stále zhoršující se pandemickou situaci nejen v Královéhradeckém kraji.  

ČTĚTE TAKÉ: Vánoční trhy se přesunou na Velké náměstí. Hradec Králové se připravuje na vánoční čas  

Během trhů budou pro návštěvníky v muzeu otevřené tři aktuální výstavy. Jde o výstavu s názvem Vánoční variace, KOMenský v KOMiksu a Salon východočeské fotografie 2021.

Tradice adventního trhu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové sahá až k předvánočním trhům drobného umění a uměleckého průmyslu pořádaných uměleckoprůmyslovým muzeem v Hradci Králové v roce 1904. První ročník novodobých, tehdy ještě Vánočních trhů, se pak uskutečnil 1. a 2. prosince roku 1989. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK | Zdeněk Puš

Štítky vánoční, adventní, trh, Hradec Králové, muzeum, tradice, advent, kultura, řemeslník, stánek, prodej, nábřeží, Eliščino, vánoční trhy, Muzeum východních Čech, Drbna.cz, Královéhradecký kraj, Petr Grulich, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké muzeum připravuje adventní trhy. Kvůli aktuální situaci bez doprovodného programu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.