Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Náchod opět rozšířilo parkování v okolí nemocnice. Nové parkoviště stojí na sídlišti vedle areálu

Náchod dokazuje, že když se chce, všechno jde. Problém s parkováním si vzal za své a začal ho radikálně řešit. Největší nedostatek míst je u nemocnice. V areálu proto roste nový parkovací dům a budují se další parkovací místa. Další parkoviště pak vzniklo na sídlišti vedle areálu, ze kterého jde k nemocnici dojít pěšky.

„Místním obyvatelům je tak na ploše o rozloze 641 m2 k dispozici dalších celkem 26 stání pro osobní automobily, z toho dvě pro ZTP,“ potvrdila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Nové parkoviště se nachází u ulic Modrá a Duhová. K hornímu areálu nemocnice je to přesně 180 metrů. 

Radnice na výstavbu nového parkoviště uvolnila 2,35 milionu korun. Dodavatel stihl parkoviště postavit za jeden měsíc. „Od dnešního dne je parkování obyvatelům sídliště plně k dispozici a věříme, že přispěje ke zmírnění nedostatku parkovacích míst,“ potvrdila mluvčí.  

Další parkovací místa vznikají v dolním areálu nemocnice  

Začátkem října se začalo se stavbou nového parkovacího domu v dolním areálu nemocnice v Náchodě. Má zde vzniknout 150 nových míst. Dalších 30 pak přibude díky úpravě současných stání v celém areálu. „Předmětem stavebních prací je vedle výstavby nového krytého parkovacího objektu také rekonstrukce a rozšíření dvou parkovacích ploch – v místě hlavního vjezdu do areálu nemocnice a u pavilonu patologie,“ říká náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). 

Po dokončení bude v dolním areálu nemocnice zhruba 380 parkovacích stání. To je podle náchodské nemocnice dostačující. Ta patří Královéhradeckému kraji a ten nevyloučil, že by k dalšímu rozšiřování parkování u nemocnice v budoucnu mělo dojít.  

Parkovací dům v areálu by měl stát do léta příštího roku. Nová třípatrová budova za necelých 49 milionů má sloužit především pacientům a jejich návštěvám. 

Hradecká nemocnice zůstává bez parkovacího domu  

Výstavba parkovacího domu u nemocnice se už řadu let řeší i v Hradci Králové. Že je parkování ve fakultní nemocnici peklo, se shodují pacienti i lokální politici. Královéhradecký kraj proto nyní přišel s myšlenkou, že by na stavbu zdejšího parkovacího domu měla přispět i okolní města. 

„Jsme si vědomi, že díky rozsahu poskytované zdravotní péče má pozice fakultní nemocnice dopad na celý region,“ řekl radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř (ODS).  

Kraj proto nyní vyjednává s dalšími osmi radnicemi v okolí Hradce Králové. Na seznamu je Černilov, Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Třebechovice pod Orebem, Smiřice, Nechanice, Týniště nad Orlicí či Borohrádek. Podle plánu hejtmanství by se mohla města, kraj i nemocnice na nový parkovací dům doslova složit.   

O konkrétních termínech však ještě nemůže být řeč. Nejdříve je nutné zrekonstruovat křižovatku Mileta. Práce na ní mají začít v příštím roce, kompletně hotovo bude v roce 2023. Teoreticky tak může stavba nového parkovacího domu začít nejdřív za dva roky.   

Ohodnoť článek

Foto město Náchod

Štítky parkování, nemocnice, Náchod, Hradec Králové, sídliště, areál, doprava, parkovací, dům, kapacita, Královéhradecký kraj, Pavel Bulíček, Václav Řehoř, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod opět rozšířilo parkování v okolí nemocnice. Nové parkoviště stojí na sídlišti vedle areálu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.