Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hledač pokladů našel ruské nevybuchlé granáty. Pyrotechnik je odpálil přímo na místě

Policejní pyrotechnik musel vyjet na Jičínsko. Na policii volal hledač pokladů, který se svým detektorem našel několik granátů. Při podrobnějším ohledání pyrotechnik zjistil, že jde o sedm nevybuchlých ruských granátů a 15 rozbušek. Materiál zlikvidoval přímo na místě. Výbuch zachytila policejní kamera.

„Do lesa mezi obcemi Kopidlno a Budčeves byla vyslána hlídka, která místo zajistila až do příjezdu pyrotechnika,“ potvrdila mluvčí policie Iva Kormošová. Jelikož už se stmívalo, rozhodl se policejní pyrotechnik s likvidací počkat do druhého dne. Do té doby bylo okolí nálezu zcela uzavřené.  

K samotné likvidaci části munice došlo v devět hodin dopoledne. Zbytek byl naložen a převezen k další bezpečné likvidaci. Výbuch z místa zachytila policejní kamera.  

Co dělat, když naleznete nevybuchlou munici?  

Na nevybuchlou munici mohou lidé narazit prakticky kdekoli. Při výkopových pracích, na procházce v lese, při hledání s detektorem kovu, ale i na půdě rodinného domu. Důležité je dodržet několik základních pravidel.  

„Přerušte veškeré práce. S předmětem v žádném případě nemanipulujte a vůbec se ho nedotýkejte,“ apeluje na veřejnost policie. Z místa je dobré se vzdálit a zamezit přístupu ostatním lidem. Zároveň je třeba volat policii na lince 158. 

Řada volajících se obává nález policii hlásit. Většina lidí na první pohled není schopna rozpoznat, že je munice nebezpečná. Ze strachu zbytečného výjezdu tak raději nic nehlásí. „I kdyby přivolaný pyrotechnik na místě konstatoval, že se o munici nejedná, nebude vám nic vyčítat. Není třeba ani hradit výjezd policii. Je lepší, když policie věc prozkoumá preventivně, než aby došlo k výbuchu,“ uzavírá Kormošová.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, pyrotechnik, granát, ruský, výbuch, video, Jičínsko, zásah, les, odpálení, pole, prevence, nález, okres Jičín, Kopidlno, Budčeves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledač pokladů našel ruské nevybuchlé granáty. Pyrotechnik je odpálil přímo na místě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.