Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městská policie v Hradci Králové řeší 12,5 tisíc oznámení ročně. Lidé volají i kvůli popadanému listí

Operační středisko městské policie v Hradci Králové vyřeší v průměru 12,5 tisíc hovorů ročně. Denně je nutné vyjet ke zhruba 112 případům. Zhruba tři desítky oznámení lze vyřešit po telefonu. V řadě případů však lidé volají zbytečně. Například kvůli popadanému listí.

Tísňové volání je jeden ze základních způsobů ohlášení mimořádné události a vyžádání pomoci složek integrovaného záchranného systému v případech, kdy je ohrožen život, zdraví, majetek nebo veřejný pořádek. 

„Některá volání sem však vůbec nepatří, zahlcují již tak velmi vytížené operátory a blokují hovory, které jsou důležitější a často mohou být i život zachraňující,“ upozorňuje mluvčí strážníků Eva Kněžourová.  

Podle jejích slov lidé volají i kvůli odstranění napadaného listí, větví stromů, výpadkům energií, uhynulým zvířatům. Ne zřídka si stěžují i na pozdě jedoucí autobus nebo vlak. Policie proto vyzývá občany, aby tyto záležitosti řešili pouze s organizacemi a subjekty, do jejich kompetencí oblast spadá. Například s energetiky, dispečinkem dopravního podniku nebo technickými službami.  

„Není problém na místo vyslat hlídku, strážníci událost na místě vyhodnotí a vyřeší. Problém však může nastat ve chvíli, kdy vytočením špatné linky dojde k nebezpečí z prodlení a důsledky pak mohou být mnohonásobně závažnější až fatální,“ říká Kněžourová.  

Důležité kontakty, které je dobré si pamatovat: 

  • 155 – Zdravotnická záchranná služba 
  • 150 – Hasičský záchranný sbor 
  • 158 – Policie ČR 
  • 156 – Městská / obecní policie 
  • 1210 – Horská služba 
  • 112 – Jednotné evropské číslo tísňového volání  

Ohodnoť článek

Foto MPHK

Štítky policie, dispečink, městská, Hradec Králové, strážník, telefonát, zbytečné, kontakty, listí, výjezd, zdržování, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie v Hradci Králové řeší 12,5 tisíc oznámení ročně. Lidé volají i kvůli popadanému listí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.