Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po zemřelém příbuzném našla balíček stodolarovek. V bance jí řekli, že jde o padělek

Netradiční pozůstalost našla žena z Náchodska po svém zemřelém příbuzném. Když vyklízela jeho věci, v kabátu si všimla srolovaného balíčku bankovek. Šlo celkem o 16 kusů stodolarovek, tedy 1600 dolarů. V přepočtu na české koruny šlo o víc než 35 tisíc korun. V bance se však dozvěděla, že jde o padělek.

„Jelikož jí bylo divné, kde se balíček bankovek vzal, rozhodla se ověřit jejich pravost,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná. Na pobočce banky ji bylo oznámeno, že je třeba bankovky zadržet a poslat na expertízu. Ta potvrdila, že jde o zdařilé padělky. Pracovníci banky předali vše policii.  

„I když došlo ke spáchání přečinu Padělání a pozměnění peněz, policisté po prověření pravdivosti podaných informací nezjistili jiného možného pachatele,“ dodala mluvčí. Podle jejích slov se dokonce podařilo spojit zesnulého s mužem, který byl v minulosti obžalovaným a uznán vinným z padělání. I ten je však po smrti. Případ proto policie odložila.  

Padělky peněz jsou rozděleny do pět skupin očíslovaných jedna až pět. V první kategorii jsou takzvané neumělé padělky. Jde o nevydařené imitace bez ochranných prvků. Ve většině případů nesouhlasí ani originální barva. Na první pohled je rozezná i laik. Naopak v páté skupině jsou velmi nebezpečné padělky. Ty se prakticky neliší od originálu. Jsou vytisknuté na velice podobném materiálu a bezpečnostní prvky nejde prakticky rozeznat.  

Tyto bankovky policie zařadila do třetí skupiny. Označila je tedy zdařilým padělkem. Na bankovkách těchto kategorií většinou chybí některé z ochranných prvků. Nepřesná je i tisková technika.  

Jen za přechovávání padělků hrozí v České republice trest odnětí svobody na dva až osm let. V případě, že je občan úmyslně vydává za pravé, je sazba nastavená až na deset let vězení.  

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nikolay Frolochkin | Pixabay

Štítky padělek, Náchodsko, pozůstalost, policie, banka, kategorie, peníze, dolar, rulička, bankovka, krimi, okres Náchod, Lucie Konečná, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zemřelém příbuzném našla balíček stodolarovek. V bance jí řekli, že jde o padělek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.