Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Spor mezi Sionem a radnicí přerůstá v osobní výměnu názorů. Situaci řeší advokáti

Konfliktu mezi soukromou a základní školou Sion a hradeckým magistrátem se věnuje Hradecká Drbna dlouhodobě. Město škole ukončilo nájemní smlouvu a dalo ji tři měsíce na vystěhování. Vedení školy se brání a chce zůstat i za cenu soudního sporu. Poslední dobou se z konfliktu stává ostrá výměna názorů mezi ředitelem školy Denisem Doksanským a primátorem města Alexandrem Hrabálkem (ODS).

Když město informovalo o vypovězení nájemní smlouvy, obě strany dávali jasně najevo, že chtějí situaci vyřešit bez zbytečných komplikací a případných osobních antipatií. Vyjednávání však skončila na mrtvém bodu a spor se vyostřoval. Nyní částečně přerostl do osobní roviny.  

Původně se chtělo vedení školy bránit takzvanou revokací. Rada města proto vypovězení smlouvy znovu projednala. Došla však ke stejnému výsledku. „Velkým zklamáním je pro nás jednání primátora Hrabálka a žel i části radních. Je nám líto, že nad zájmy dětí, zvítězily zájmy úředníků. Žel je to důsledek způsobu řízení úřadu ze strany pana primátora, což je smutnou realitou,“ napsal ve svém oficiálním prohlášení novinářům ředitel Sionu Denis Doksanský

Ten už před časem řekl, že školu nevystěhuje. A to i za cenu soudních sporů. Podle primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka, je postup pana ředitele Doksanského obrazem dnešní společnosti. „Někteří lidé si myslí, že není třeba dodržovat smluvní závazky a povinnosti,“ napsal redakci primátor. 

Po týdnech vyjednávání se situace s vystěhováním nepohnula ani o kousek. Výpověď nájemní smlouvy platí a škola má do konce listopadu na vystěhování. To však podle vedení Sionu není během školního roku realizovatelné. „Nemáme nejmenší zájem na tom, aby to takto dopadlo. Úředníci ale nechápou, jak ten systém funguje. Neuvědomují si, že dítě není pytel mouky, který jen tak vezmete a přenesete na jiné místo,“ řekl ředitel Sionu.   

GALERIE: Základní škola Sion v Hradci Králové

Čtvrtek, 21. října 2021, 14:47

Základní škola Sion v Hradci Králové
Základní škola Sion v Hradci Králové

Sion se připravuje na soudní spor 

Radnice údajně potřebuje prostory Sionu pro děti z městských mateřských škol, které se mají opravovat. Jako první by se tam měli nastěhovat děti Mateřské školy Sluníčko, která má být na jaře příštího roku rekonstruována. 

„Pokud by škola Sion prostory včas neopustila, připravujeme jiné řešení. O děti z MŠ Sluníčko bude postaráno, zároveň si nemůžeme dovolit přijít o dotaci na plánovanou rekonstrukci MŠ Sluníčko ve výši zhruba 40 milionů korun,“ řekl Hrabálek.  

Stále častěji se tak hovoří o případném soudním sporu. Kvůli postoji soukromé školy se dá očekávat, že k němu skutečně dojde. I proto si nechal Sion vypracovat právní analýzu. „Advokátní kancelář městu sdělila, že výpověď požaduje za právně problematickou a není možné ji uznat. Vystěhování tak nemůže být podle právních důvodů realizováno,“ řekl Doksanský.  

Pokud Sion prostory v budově ZŠ Mandysova v dané lhůtě opustí město po něm žádné peníze požadovat nebude. „Obdrželi jsme dopis od právního zástupce Sionu. Už jsme se jím zabývali a město k němu v nejbližších dnech zaujme své stanovisko," dodal Hrabálek.  

Sion využívá část ZŠ Mandysova od roku 2005, v současnosti platnou nájemní smlouvu s městem má od roku 2007. Základní škola Sion nyní rekonstruuje budovu v ulici Kleinerových, kde sídlí druhý stupeň. Do zrekonstruované budovy by se měl v budoucnu první stupeň ze ZŠ Mandysova přestěhovat. Podle zástupců Sionu se ale rekonstrukce hlavní budovy protahuje. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Sion, , škola, základní, stupeň, Doksanský, Hrabálek, radnice, Hradec Králové, spor, vystěhování, nájemní, smlouva, Mandysova, sport, právní, advokát, Alexandr Hrabálek, primátor, soudní spor, nájem, ODS, Drbna.cz, Mateřská škola SLUNÍČKO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor mezi Sionem a radnicí přerůstá v osobní výměnu názorů. Situaci řeší advokáti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.