Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

S léčivy je nutné zacházet jako s nebezpečným odpadem. Kam s prošlými prášky?

Nespotřebované či zjevně poškozené léky i léčivé přípravky s prošlou dobou použitelnosti nebo s nevyhovující jakostí musí být zlikvidovány tak, aby nedošlo k ohrožení života. To však ne každý dodržuje a nepotřebné léky často končí v běžném komunálním odpadu.

„V žádném případě léky nevyhazujte do komunálního odpadu či do odpadních vod. S léčivy je totiž nutné nakládat jako s nebezpečným odpadem,“ upozorňuje tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Mluvčí dále doporučuje, v případě, že takové léčivé přípravky doma objevíte, odnést je do lékárny. Lékárníci jsou od vás povinni je převzít. V některých lékárnách se také nachází uzavřený a označený kontejner, do kterého můžete nepoužitá léčiva sami odevzdat.

„Lékárníci s léčivými přípravky sami nemanipulují, ale mají nasmlouvané vývozce nebezpečného odpadu. Jakmile se v lékárně nahromadí dostatečné množství, vývozce si ho přijede vyzvednout. Veškeré léčivo určené k likvidaci se eviduje na evidenčním listu o přepravě nebezpečného odpadu na území České republiky a uvádí se na něm přesný počet kusů, který byl vývozci předán,“ konstatuje tisková mluvčí.

Výjimku dle Plívové tvoří injekční stříkačky. Ty přicházejí do přímého kontaktu s organismem, když se aplikují např. do žíly, svalu, pod kůži atd. V ten okamžik se tak stávají odpadem, který vznikl při zdravotní péči poskytované ve vlastním sociálním prostředí pacienta. Ten lékárna likvidovat nesmí. Tento typ léčiva mluvčí doporučuje odnést do ordinace vašemu ošetřujícímu lékaři. Do lékárny nemusíte nosit ani kosmetiku, lze ji bezpečně vyhodit do směsného odpadu.

Plívová dále uvádí, že za léčiva, jež by se neměla používat, se pokládají i přípravky, které byly vystaveny nepříznivým vnějším vlivům nebo byly skladovány za jiných než doporučených podmínek. Jako příklad podle ní lze uvést vystavení slunečnímu záření a vysokým teplotám, skladování v lednici místo při pokojové teplotě atd. Léky doporučuje skladovat vždy v originálním obalu, který je chrání před nepříznivými vlivy. Vhodné je také ponechat si příbalovou informaci, která obsahuje důležité informace pro správné užívání léku, možné nežádoucí účinky, jaké složení přípravek má, k čemu se užívá atd.

„Doporučujeme obsah domácí lékárničky zkontrolovat minimálně jednou ročně. V případě potřeby nahraďte prošlé léky novými volně dostupnými. Nedoporučujeme však zbytečně se léky předzásobovat. Vhodné je doplnit pouze ty, které jste vy nebo ostatní členové rodiny potřebovali,“ uzavírá mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Jarmoluk | Pixabay

Štítky léky, VZP, odpad, likvidace, prášek, sirup, lékárna, léčivo, nebezpečný odpad, Viktorie Plívová, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S léčivy je nutné zacházet jako s nebezpečným odpadem. Kam s prošlými prášky?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.