Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do konce roku se u Hradce Králové zprovozní 35 kilometrů dálnic. Dva úseky na D11, jeden na D35

Na otevření tří úseků východočeských dálnic řidiči čekají jako na smilovaní. Do konce roku se v okolí Hradce Králové otevřou celkem tři úseky o celkové délce 35 kilometrů. Jako první se 15. prosince otevře 12,5 kilometrů D35 z Opatovic nad Labem. O dva dny později se přidají oba úseky D11 z Hradce Králové do Jaroměře.

Příprava nového úseku D35 trvala 15 let  

Dlouhých 15 let trvala příprava a realizace nového úseku dálnice D35 z Opatovic do Časů. Ten je napojený na současnou mimoúrovňovou křižovatku v Opatovicích nad Labem odkud pokračuje mezi obcemi Bukovina nad Labem, Borek, Újezd u Sezemic, kolem Rokytna až do časů. Tam se napojí na silnici I/36 vedoucí z Pardubic do Vysokého Mýta.  

Na nové trase se nachází 17 mostů a sedm protihlukových stěn o celkové délce zhruba 4,5 kilometrů. SoučástÍ stavby byla i jedna mimoúrovňová křižovatka, která vznikla v Časech. O termínu otevření informoval ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl v polovině října. Zároveň však dodal, že navazující úsek bude mít zpoždění. „Na úseku Časy - Ostrov se z důvodu komplikací při výstavbě mostu Uhersko přes železnici jedná o termínu zprovoznění na konci příštího roku,“ napsal.  

V budoucnu by měla dálnice D35 spojit město Jičín, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Svitavy a Olomouc. V současné době jsou v provozu jen tři úseky. Jde o části mezi Mohelnicí a Olomoucí, Olomouc – Lipník nad Bečvou a čtyřkilometrový úsek od dálnice D11 do Opatovic nad Labem. Podle ředitelství silnic a dálnic by mohla být kompletní dálnice dokončená do roku 2028. 

Dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi získala stavební povolení. Práce začnou v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic začne s realizací dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a obec Úlibice u Jičína. Stavba je rozdělena do čtyř úseků. První se má začít stavět 10,4 kilometrů dlouhá trasa ze Sadové do Hořic. Právě tento úsek nyní...

S přípravou dalšího úseku D11 se začalo už v roce 1996 

Od dva dny později (tj. 17. prosince) se řidičům otevřou další dva úseky dálnice D11. Úsek z Hradce Králové do Smiřic měří 15 kilometrů, navazující do Jaroměře má 7 kilometrů. S přípravou prvního úseku začalo Ředitelství silnic a dálnic už v druhé polovině roku 1996, kdy se nechalo zpracovat první studii EIA (posouzení vlivu na životní prostředí). Projekt se však podařilo schválit až v roce 2015. 

Nová trasa D11 prakticky kopíruje současnou silnici první třídy číslo 33. Od konce současné dálnice D11 pokračuje k velké dálniční křižovatce v Plotištích a odtud kolem Lochenic, Černožic, Rožnova až do Jaroměře. Na konci stavby budou řidiči sjíždět na nový kruhový objezd u Hořenic.  

„Dokonce jsme zrychlili, stavba se měla otevírat až v příštím roce během průběhu léta, podařilo se nám se zhotovitelem vyjednat zkrácení lhůty o osm měsíců. Příprava dálnice trvá daleko déle, to jsou někdy i desítky let," řekl Mátl.  

D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 kilometrech. Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že bude dálnice na hranice s Polskem dovedena nejpozději v roce 2024. 

Nový úsek dálnice D35 vyšel státní kasu na 3,4 miliardy korun. Za obě nové části dálnice číslo 11 zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic 4,1 miliardy korun. Jeden kilometr nové dálnice průměrně vychází na 214,3 milionu korun.  

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky D11, D35, dálnice, Královéhradecký, Pardubický, kraj, Hradec Králové, Opatovice nad Labem, Časy, Jaroměř, Smiřice, doprava, ŘSD, stát, silnice, stavba, termín, Dálnice D11, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D35, Olomouc, Radek Mátl, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do konce roku se u Hradce Králové zprovozní 35 kilometrů dálnic. Dva úseky na D11, jeden na D35  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.