Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové chce z veřejného prostoru odstranit cyklovraky. Po městě jich je zhruba šest desítek

Jízdní kola bez řídítek, duše nebo řetězů. Například před budovou hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové je podobných bicyklů několik desítek. Radnice je označila za cyklovraky, rozdělila do několika skupin a pustí se do jejich odstranění.

V posledních měsících radnice sčítala jízdní kola, která jsou odstavená na městském pozemku, veřejném prostranství a jsou připoutána k městskému mobiliáři. „Evidováno máme téměř padesát takových kol, skutečné číslo ale může být ještě o něco vyšší,“ říká náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Pro lepší rozlišení jednotlivých cyklovraků radnice vytvoří tři skupiny. První z nich je kategorie 0. Do ní spadají všechny jízdní kola, která jsou na první pohled vrakem. „Jde o torza, která jsou umístěná na našem pozemku. Jedno takové například v Palackého ulici,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.  

Do kategorie 1 spadají vraky, které jsou evidentně nepojízdné. Těmto bicyklům chybí například duše, celá kola, řídítka, řetězy nebo sedátka. Nejvíc jich je před halou hlavního vlakového nádraží. Seznam jízdních kol město zveřejní na svém webu a vyzve jejich majitele k odstranění. „Pokud k ničemu takovému nedojde, budeme je muset z veřejného prostoru odstranit a budou předány Hradeckým službám v rámci projektu Re-use,“ doplňuje náměstek Marek. 

Poslední kategorie je pro jízdní kola, která jsou na první pohled v pořádku, ale na městském pozemku jsou odstavená dlouhodobě. Takových je ve městě nejvíce. Podle radnice zhruba čtyři desítky. U těchto jízdních kol běží lhůta jednoho roku. Pokud do té doby nezmizí, radnice je předá do ztrát a nálezů. Popřípadě skončí ve veřejné akci.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Manfred Richter | Pixabay

Štítky jízdní, kolo, cyklovrak, Hradec Králové, odstranění, bicykl, hlavní, nádraží, veřejné, prostranství, kategorie, radnice, jízdní kolo, veřejné prostranství, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce z veřejného prostoru odstranit cyklovraky. Po městě jich je zhruba šest desítek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.