Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město se bude opět zabývat vystěhováním Sionu. Ředitel základní školy se chce bránit

Rada Hradce Králové se dnes bude pravděpodobně zabývat dalším osudem základní školy. Ačkoliv bylo její vystěhování odhlasováno, ředitel se chce proti rozhodnutí bránit takzvanou revokací. Podle jeho slov je stěhování uprostřed školního roku nemožné.

„Primátor Hrabálek nadále trvá na nutnosti vystěhování malých školáků ZŠ Sion během podzimu, bez ohledu na možné narušení zásadní výuky i další aspekty,“ říká ředitel Základní školy Sion Denis Doksanský. Primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) už v minulosti vysvětloval, že městskou budovu potřebuje pro děti z mateřských škol, které chce město v následujících deseti letech rekonstruovat.   

Podle ředitele základní školy v pátek proběhla společná schůzka, která však nevedla ke konkrétním cílům. Primátor si na svém rozhodnutí stojí. Dnes bude o osudu základní školy rozhodovat rada města. Pokud vystěhování odhlasují, bude mít škola tři měsíce na opuštění prostor.  

„Snažil jsem se primátorovi vysvětlit, že takové stěhování nejde za tři měsíce stihnout. On o tom vůbec nechtěl slyšet. Prý se musí postarat o městské děti,“ tvrdí ředitel. Do základní školy Sion chodí zhruba šedesát dětí. Ty se mají přestěhovat do náhradních prostor v Lipkách.   

Patová situace vznikla kvůli špatně nastavené smlouvě mezi městem a školou. Sion je v budově města od roku 2007. V roce 2007 došlo k podpisu smlouvy, která počítá s tříměsíční výpovědní lhůtou. „Už tenkrát se mi to nelíbilo,“ říká ředitel. To podle primátora není pravda. Podle jeho slov proti podpisu nikdo neprotestoval.   

Potřebujeme prostor pro sto dětí, zní z radnice  

Do nynějších prostor Základní školy Sion by se mělo postupně nastěhovat až sto dětí. „Jde o dlouhodobý horizont deseti let. Postupně sem budeme stěhovat děti všech mateřských škol, které v dalších deseti letech chceme opravit,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).  

Podle primátora bude třeba udělat několik drobných úprav. „Bude třeba snížit umyvadla nebo vyřešit sociální zázemí. Tak aby byla budova vhodná pro umístění dětí z mateřských škol,“ dodal Hrabálek. Žáci Sionu tak prozatím nemůžou počítat, že by se do svých původních prostor vrátili.  

S největší pravděpodobností bude školu čekat dvojí stěhování. Ještě letos se bude muset přesunout do náhradních prostor v Lipkách. Po novém roce pak do své nové budovy, která je ve výstavbě. Podle ředitele nelze s jistotou říct, kdy dostane kolaudační souhlas.   

 „Je to škola, vše se řeší trochu jinak. Velký důraz se klade například na požární bezpečnost. Já v tuhle chvíli nedokážu říct, zda bude kolaudace v únoru, březnu nebo až příští léto,“ dodává ředitel Sionu. 

Ohodnoť článek

Foto svklimkin | Pixabay

Štítky Sion, základní, mateřská, škola, školka, Hradec Králové, smlouva, nájem, výpověď, Lipky, náhradní, stěhování, vzdělání, rada, Alexandr Hrabálek, základní škola, primátor, ODS, Lipka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se bude opět zabývat vystěhováním Sionu. Ředitel základní školy se chce bránit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.