Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: První volební den je u konce. K urnám v Hradci Králové přišlo zhruba 45 procent voličů

První den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je u konce. V Královéhradeckém kraji se obešel bez jakýchkoli komplikací. Svůj hlas už odevzdali všichni předsedové parlamentních stran, prezident Miloš Zeman i celá řada krajských lídrů. Volební místnosti se otevřou opět zítra ráno. Podle mluvčího hradeckého magistrátu Petra Vinkláře se volební účast v krajské metropoli pohybovala na hranici 45 procent.

GALERIE: Jak vypadal první den voleb?

Pátek, 8. října 2021, 17:22

VOLBY 2021: Jak vypadal první volební den?
VOLBY 2021: Jak vypadal první volební den?

V Náchodě volí lidé mezi exponáty v muzeu

Lidé volí v historickém Broučkově domě v centru města mezi vystavenými exponáty. Tradičně zde byla volební účast nižší, protože do tohoto okresku spadá budova radnice s ohlašovnou. „Na radnici je hlášena k pobytu řada lidí, o kterých se nepředpokládá, že by šli volit," řekla dnes mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Například v České Skalici volí lidé v restauraci, v Dobrušce v areálu krytého bazénu nebo kině. V Hořicích pak musí zhruba 1,5 tisíce lidí přijít odevzdat svůj hlas na zámek. Hradec Králové má svůj 32 okrsek pro 205 voličů v Hospodě U Náhona.

Lídři parlamentních stran mají odvoleno

Během pátečního odpoledne odvolili všichni lídři parlamentních stran. Výjimkou je Robert Šlechta, který půjde k volbám zítra. Prezident Miloš Zeman kvůli svému zdravotnímu stavu volil do přenosné urny na zámku v Lánech. Odvoleno má i jeho předchůdce Václav Klaus. Během odpoledne se na sociálních sítích pochlubil svojí volbou i prezidentův mluvčí.

Už téměř tři hodiny jsou otevřené volební místnosti. Za tu dobu stihlo odvolit několik krajských lídrů i prezident Miloš Zeman. Ten odevzdal svůj hlas na zámku v Lánech. Jeho lékař mu návštěvu volební místnosti nedoporučil. Odvoleno má i premiér...

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl při svém hlasování, že jeho strana po volbách opět podpoří případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Naopak Andrej Babiš zdůraznil, že kandiduje naposled. Zároveň dodal, že se současná vláda nemá za co stydět.

Svůj konec v politice dnes zmínil předseda ČSSD Jana Hamáček. „Hranice je jednoznačná, pokud se sociální demokracie dostane do sněmovny, je to úspěch, pokud nikoliv, tak by to byl neúspěch. Jak už jsem řekl několikrát, pokud by sociální demokracie neuspěla, tak by musel přijít někdo jiný do vedení strany,“ řekl Hamáček.

Kdo překročí pět procent?

Za hlavního adepta na vítěze voleb je považováno hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety není jisté, že očekávané vítězství dokáže zúročit sestavením většinové vlády. Prezident Zeman už předem slíbil, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. Bude ho moci pověřit opakovaně, třetí nominaci předkládá předseda Sněmovny. Koalice Spolu a Pirátů se Starosty proto budou spoléhat přinejmenším na to, že se jim podaří získat ve Sněmovně většinu.

Voleb si všímají i zahraniční média, často zmiňují Babiše jako favorita, jehož těsné vítězství očekávají. Zároveň dodávají, že je to navzdory jeho četným skandálům, sporům s Evropskou unií a nepříliš dobře zvládnuté pandemii covidu-19. Agentury AFP a AP také připomínají, že Babišovo jméno se objevilo v souvislosti s kauzou Pandora Papers, v níž minulý týden stovky novinářů z celého světa upozornily na zahraniční majetky politiků a podnikatelů vlastněné přes společnosti s anonymními majiteli.

Poslední sněmovní volby v kraji vyhrálo ANO 

Během posledních sněmovních voleb v roce 2017 se jednoznačným vítězem stalo hnutí ANO Andreje Babiše. V Královéhradeckém kraji získalo 31,77 procent a pět poslaneckých mandátů. Na druhém místě skončilo ODS s 11,56 procenty. Demokraté získali jeden mandát. 

Z Královéhradeckého kraje se do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky probojovali zástupci z devíti politických stran. Po hnutí ANO a ODS šlo o Piráty, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Všichni získali po jednom mandátu. Dalších 15 uskupení zůstalo pod pětiprocentní hranicí.

Před čtyřmi lety hnutí ANO dominovalo i v samotném Hradci Králové. Vyhrálo ve všech volebních okrscích. Výjimkou byl okrsek číslo 9 na Velkém náměstí, kde skončilo druhé za Piráty. 

V roce 2017 se volební účast v Královéhradeckém kraji zastavila na 63,25 procentech. Celkem bylo odevzdáno 278 720 platných hlasů.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus, Stanislav Heloňa | Zdroj ČTK

Štítky volby, 2021, poslanecká, sněmovna, Královéhradecký, kraj, ČR, volební, místnost, účast, hlas, pátek, foto, souhrn, Hradec Králové, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Miloš Zeman, Královéhradecký kraj, volební účast, Andrej Babiš, ČSSD, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: První volební den je u konce. K urnám v Hradci Králové přišlo zhruba 45 procent voličů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.