Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Zeman i někteří lídři Královéhradeckého kraje mají odvoleno

, aktualizováno 8. října 2021, 16:55

Už téměř tři hodiny jsou otevřené volební místnosti. Za tu dobu stihlo odvolit několik krajských lídrů i prezident Miloš Zeman. Ten odevzdal svůj hlas na zámku v Lánech. Jeho lékař mu návštěvu volební místnosti nedoporučil. Odvoleno má i premiér Andrej Babiš (ANO).

Krátce po otevření volebních místností v obecním domě na Kumbruském Újezdu odhlasoval Josef Cogan, lídr hnutí STAN.  Jen o několik chvil později svůj hlas do urny v Základní škole kpt. Jaroše v Trutnově hodil i Martin Jiránek, lídr pirátů. Tito dva společně tvoří vedoucí dvojku na kandidátce koalice PirSTAN.

Odvoleno má i současná ministryně pro místní rozvoj a krajská lídryně hnutí ANO Klára Dostálová. Ta hlasovala kolem třetí odpoledne v Hořicích. „Vážím si možnosti svobodně volit, nenechte budoucnost na ostatních a přijďte hodit svůj hlas. Děkuji,“ napsala na svých sociálních sítích.

Volební místnosti v Královéhradeckém kraji zažily největší nápor mezi 14. a 16. hodinou. Například na Základní škole SNP se před některými místnostmi tvořila krátká fronta. Zhruba v 15:30 zde volební účast dosahovala přibližně 15 procent. „Myslím si, že největší nápor máme za sebou. Další vlnu očekáváme zítra ráno a pak v sobotu těsně před uzavřením volebních místností,“ řekl Petr Vinklář, člen volební komise.

Například v Náchodě se volí v muzeu mezi exponáty. Za první hodinu a půl voleb odvolilo v historické budově necelých devět procent oprávněných voličů.

Podle České televize se první incident letošních voleb řešil v Pardubicích na Základní škole Bratranců Veverkových. Zapisovatelka volební komise odmítla nasadit si roušku. Na místo musela přijet policie. Ta přestupek postoupila do správního řízení.

Zeman hlasoval do přenosné schránky na zámku v Lánech

Prezident Miloš Zeman, o jehož zdravotním stavu se v posledních dnech spekuluje, odevzdal dnes v prezidentském sídle v zámku v Lánech na Kladensku hlas ve volbách do Sněmovny. Volební komise přijela za ním.

Odevzdání hlasu potvrdil na twitteru i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zveřejnil i tři fotografie prezidenta, jak sedí za stolem u volební urny. Na fotografiích si Zeman prohlíží volební lístek, na další drží obálku s volebním lístkem.

Češi v nadcházejících dnech rozhodnou o tom, zda jim bude nadále vládnout Andrej Babiš v čele hnutí ANO, nebo volební koalice Spolu, kterou sestavily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Piráti se Starosty. Tato tři seskupení jsou označována za největší favority voleb. Lidé mají na výběr ještě další dvě desítky volebních seskupení, z nichž má nejlepší vyhlídky na opětovný vstup do Sněmovny SPD Tomia Okamury.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Ovčáček | Twitter | Zdroj ČTK

Štítky Miloš Zeman, volby, PS, Královéhradecký, kraj, 2021, poslanecká, sněmovna, hlas, volební, místnost, Hradec Králové, Náchod, Cogan, Jiránek, Dostálová, volební místnost, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Zámek Lány, Andrej Babiš, základní škola, Piráti a Sta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Zeman i někteří lídři Královéhradeckého kraje mají odvoleno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.