Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Hlasovací lístky mají mít lidé v Hradci Králové do neděle. K dispozici budou i ve volebních místnostech

Hlasovací lístky pro volby do Sněmovny by měli lidé ve stotisícovém Hradci Králové dostat do schránek do konce týdne, tedy o dva dny dříve, než stanoví zákon. Roznášení lístků magistrát zahájil na konci minulého týdne. Oproti jiným volbám úřad registruje zvýšený zájem o vydávání voličských průkazů. Jeden z volebních okrsků voliči v krajském městě najdou na jiné adrese. Volby se konají 8. a 9. října.

Hlasovací lístky v Hradci roznášejí zapisovatelé okrskových volebních komisí. Na každý z 85 okrsků připadá přibližně 800 sad hlasovacích lístků. "Na obálce bude nalepen štítek s číslem volebního okrsku a adresou volební místnosti," uvedla vedoucí správního odboru magistrátu Terézia Vitáková. Jinde v kraji již lidé hlasovací lístky mají, například v Jičíně, který má 16 volebních okrsků. Hlasovací lístky budou mít voliči k dispozici i ve volebních místnostech.

Voliči v hradeckém volebním okrsku číslo sedm budou nově volit v městské knihovně ve Wonkově ulici. Podle magistrátu je místo bezbariérově přístupné a pro volby vhodnější než dosavadní sídlo okrsku v objektu firmy SVUS Pharma na Smetanově nábřeží. Volební místnost v knihovně je od té původní vzdálená asi 300 metrů. Lidé, kteří jsou k pobytu hlášeni na magistrátu města, budou volit v okrsku ve střední zdravotnické škole v Komenského ulici.

Voličské průkazy pro volbu v jiném než domovském okrsku si lidé mohou na magistrátu vyzvedávat od 23. září. "Do čtvrtka bylo vydáno 720 voličských průkazů. Jako při dřívějších sněmovnách volbách je o ně zvýšený zájem," řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová s tím, že obvykle je vydáno kolem 1000 voličských průkazů. Osobně si lidé o voličský průkaz budou moci požádat do středy 6. října do 16:00. Při listinné či elektronické žádosti musejí magistrátu vše doručit do dnešních 16:00. "Nejvíce si lidé žádosti podávají osobně, kdy si voličský průkaz i rovnou odnesou," řekla Šmídová.

Samotné volební místnosti začne magistrát chystat po neděli. "Volební urny jsou zatím ještě ve skladu. Vše se do volebních místností rozveze v příštím týdnu, a to včetně dezinfekce," řekla mluvčí. Kdyby si někdo zapomněl vzít ochranu dýchacích cest, komise mu poskytne roušku. Členové komisí budou pravidelně dezinfikovat či měnit psací potřeby pro úpravu hlasovacího lístku. Lidé si mohou přinést i vlastní psací potřeby.

Tento týden magistrát školí členy volebních komisí, a to v sále multikina v obchodním centru Futurum. S obsazením volebních komisí v Hradci Králové problém nebyl. Také v Jičíně komise obsadili bez potíží. "Ze 109 členů komisí strany nominovali 79 lidí, zbytek zajistil městský úřad. Velká část členů komisí má zkušenosti z minulých voleb," řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Lidé s nařízenou karanténu nebo izolaci kvůli onemocnění covidem-19 budou mít v Hradci Králové možnost hlasovat již 6. října z auta u volebního stanoviště v areálu magistrátu města s vjezdem ze Šimkovy ulice. Tzv. drive-in volební stanoviště bude v každém okresním městě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, sněmovna, Hradec Králové, voličský, průkaz, hlasovací, lístek, termín, Jičín, magistrát, volební místnost, SVUS Pharma a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlasovací lístky mají mít lidé v Hradci Králové do neděle. K dispozici budou i ve volebních místnostech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.