Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Topná sezona začíná, nezapomeňte na revizi komínů, varují hasiči

Se začátkem září odstartovala také topná sezona. Hasiči však připomínají, že ne každý, kdo má vlastní topení, má v pořádku komín. Kvůli zanedbaným kontrolám pak dochází ke zbytečným požárům a otravám oxidem uhelnatým.

Topná sezóna začíná 1. září a končí 31. května. Přesná pravidla pro vytápění stanovuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu. Ve skutečnosti ale může topné období začít i skončit později či dříve – záleží na průměrné teplotě v dané lokalitě. Dodávka tepla začíná, pokud průměrná denní teplota klesne pod 13 stupňů Celsia po dva po sobě jdoucí dny a pokud se ani v následující den neočekává oteplení. 

„Pokud si topíte sami, je třeba se na chladné dny řádně připravit. Vlastní topení je sice výhodou, protože nejste závislí na dodavatelích tepla a můžete si dopřát teplo, kdykoli potřebujete, nicméně vlastní vytápění vyžaduje více zodpovědnosti,“ připomíná Hasičský záchranný sbor České republiky s tím, že každý provozovatel plynového kotle, kamen nebo krbu si musí minimálně jednou ročně nechat zkontrolovat spalinovou cestu. Kontrolu může provézt pouze oprávněná osoba, která má živnostenské oprávnění v oblasti kominictví.

Zatímco například po stavebních úpravách, při výměně kotle nebo při změně paliva je potřeba celková revize komína, ve většině ostatních případů postačí jen kontrola. U té se především sleduje, zda technický stav odpovídá bezpečnostním požadavkům.

Hasiči připomínají, že následky špatně pracujícího komínu mohou být fatální. „Může dojít k požáru způsobenému zahořením sazí ve znečištěných spalinových cestách – zejména u spotřebičů na pevná paliva, nebo také k otravě oxidem uhelnatým – u spotřebičů na plynná paliva,“ varují hasiči. V případě chybějící kontroly nebo revize komína navíc pojišťovny neuhradí vzniknou škodu a provozovateli hrozí pokuta.

Během loňské topné sezóny došlo k 1 387 požárům způsobených provozem komínů. Oproti stejnému otopnému období předchozího roku (2019/2020), kdy hasiči zaznamenali celkem 1147 požárů způsobených v souvislosti s komíny, došlo k nárůstu o 240 případů.

Počet podobných požárů je nejvyšší za několik posledních let. „Nejčastěji došlo ke vznícení sazí a jisker z komína (1207), k požáru v důsledku nevhodné konstrukce komínu (79), k zahoření trámu zazděného v komíně (37) či v důsledku spár v komíně (29). Celková výše škod se vyšplhala na téměř 46 milionů Kč a 14 osob se zranilo,“ uvádějí hasiči. V Královéhradeckém kraji tvoří požáry komínů zhruba osm procent všech požárů. Hlavním problémem jsou podle hasičů právě zanedbané kontroly spalinových cest.

Během loňské topné sezony hasiči zasahovali například při požáru v Provodově – Šonově u Nového Města nad Metují, kde chytly saze v komíně. Díky včasnému zásahu jednotek byl uchráněný majetek v hodnotě tři miliony korun.  

Pokud k požáru v komíně dojde, je potřeba okamžitě z blízkosti komína odstranit jakýkoliv hořlavý materiál a zavolat na linku 150 nebo 112. „Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína,“ radí mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky požár, hasiči, komín, kontrola, oxid uhelnatý, topení, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Topná sezona začíná, nezapomeňte na revizi komínů, varují hasiči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.