Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Americký voják opět v akci. Tentokrát z ženy na Trutnovsku vylákal přes 2,5 milionu korun

Jak dlouho bude finta s americkým vojákem fungovat? Podvodníci postupují prakticky jako přes kopírák. Na internetu si vyhlídnou ženu, které začnou slibovat lásku a společný život. Nakonec ji okradou a připraví o životní úspory. Poslední obětí se stala třiapadesátiletá žena z Trutnovska, která přišla o téměř 2,6 milionu korun.

„Žena se měla přes sociální sítě seznámit s důstojníkem americké armády, který je na misi v Iráku,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Po pár dnech dopisování začal slibovat, že přijede do České republiky a budou společně žít. Jako důkaz lásky ji poštou poslal malý dárek. Háček byl v tom, že na propuštění ze služby potřeboval peníze.  

Během dvou měsíců mu důvěřivá žena poslala celkem sedm plateb. Dohromady mělo jít o 2,6 milionu korun. „Poslední částku ji banka z důvodu nevěrohodnosti zablokovala a nikam neodeslala. Na zahraniční účty bylo však již odesláno téměř 2,5 milionu,“ potvrdila mluvčí policie. Jen malou část měla žena z vlastního. Na zbytek si vzala několik úvěrů.  

Policie případ vyšetřují jako podvod ve čtvrtém odstavci, kdy pachatelovi hrozí až osm let za mřížemi. Bohužel nejde o první podobný případ. Hra na amerického vojáka stále funguje.  

Jak dlouho bude podvod s americkým vojákem fungovat?  

Hradecká Drbna o podvodu s pracovním názvem „Americký voják“ píše minimálně jednou měsíčně. Naposledy to bylo 6. září, kdy se podvodníkovi podařilo získat 532 tisíc korun. Obětí se stala pětatřicetiletá žena z Náchodska. „Žena se s ním seznámila v polovině ledna na sociálních sítích,“ potvrdila mluvčí policie Eliška Majerová.  

Další podobný případ policie eviduje ze začátku srpna. Údajný americký voják okradl devětapadesátiletou ženu z Jičínska. Šlo o 370 korun. I v tomto případě se podvedená s údajným americkým vojákem seznámila na sociálních sítích.  

Před podobným seznamováním na internetu policisté varují. Při on-line komunikaci je nutné být vždy obezřetný. „Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. Bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu mohou rychle začít lákat peníze,“ dodala Kormošová. 

Všeobecně na internetu platí základní pravidlo: „nikdy neposílejme peníze lidem, které osobně neznáme“. Pokud o finanční pomoc poprosí někdo z přátel nebo rodiny, nejdříve si jeho žádost ověřme po telefonu nebo osobně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dariusz Sankowski | Pixabay

Štítky americký, USA, voják, podvod, Internet, on-line, sociální, síť, facebook, škoda, Trutnov, policie, vyšetřování, slib, láska, okres Trutnov, sociální síť, Armáda Spojených států amerických, Irák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký voják opět v akci. Tentokrát z ženy na Trutnovsku vylákal přes 2,5 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.