Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Trutnovská porodnice otevře na začátku října. Zavřená byla přes rok

Porodnice v krajské Oblastní nemocnici Trutnov otevře po 14 měsících v pátek 1. října. Důvodem uzavření porodnice bylo podle ní personální oslabení oddělení. Porodnice ve druhém největším městě v Královéhradeckém kraji přerušila provoz koncem července 2020.

"Na gynekologicko-porodnickém oddělení trutnovské nemocnice v těchto dnech finišují poslední přípravy na obnovení provozu porodního sálu. Na příjem rodiček zde již čeká stabilní tým kvalifikovaných lékařů, sester a porodních asistentek," uvedla tisková mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Podle předsedy správní rady Oblastní nemocnice Trutnov Miroslava Procházky se v uplynulém roce podařilo personálně gynekologicko-porodnické oddělení doplnit a stabilizovat. "Po celou dobu jsem věřil, že získáme kvalitní posily, a jsem nesmírně rád, že se nám to podařilo," uvedl Procházka.

Od loňského srpna postupně nastoupilo pět lékařů, nyní se na činnosti gynekologicko-porodnickém oddělení podílí 13 lékařů, což nemocnice označila za personálně stabilizované.

"Nový primář gynekologicko-porodnického oddělení Jan Kestřánek pracuje v trutnovské nemocnici od 1. září. V předchozím období zastával funkce vedoucího oddělení pro rizikové těhotenství, vedoucího lékaře oddělení šestinedělí a vedoucího oddělení gynekologie a operačních sálů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové," uvedla Chytilová.

Nemocnice podle Kestřánka využila období přerušeného provozu porodnice ke stavebním úpravám. "Novinkou je nově zřízený sekční sál, který nám umožní provádět císařské řezy přímo v prostorách porodnice," uvedl Kestřánek.

Nejblíže k otevření měla trutnovská porodnice na začátku března letošního roku. Ani tenkrát se to kvůli personální krizi nestalo. Otevření porodnice sliboval na prosincovém jednání zastupitelstva i radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Fink (HDK). Podle jeho slov se podařilo najít personál i primáře. Ten však během ledna, po třech týdnech ve funkci, rezignoval a podal výpověď.  

“Po třech týdnech si působení v naší nemocnici rozmyslel. Dal výpověď ve zkušební době, proto odešel ze dne na den,” potvrdil Procházka. 

Rodičky z Trutnovska zatím jezdí do více než 30 kilometrů vzdálené krajské oblastní nemocnice v Náchodě nebo do 55 kilometrů vzdálené Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Využít mohou i služeb porodnice v nemocnici v Jilemnici na Semilsku. V roce 2019 se v trutnovské porodnici narodilo 691 dětí. "Doufáme, že důvěru maminek postupně znovu získáme a porodnice bude opět plně vytížená," uvedl Procházka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Pichler | Pixabay

Štítky ČR, správa, nemocnice, Trutnov, oddělení, gynekologie, péče, rodička, dítě, porod, Královéhradecký kraj, Miroslav Procházka, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., lékař, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Masarykova městská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská porodnice otevře na začátku října. Zavřená byla přes rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.