Zbytky jídel, maso, malé kosti nebo mléčné výrobky. Tento a další odpad budou moct nově třídit lidé v Hradci Králové. Pilotní projekt bude fungovat na vybraných sídlištích půl roku. Gastroodpad budou lidé vyhazovat do označených nádob.
V rámci pilotního projektu město poskytne 20 kontejnerů. Ty budou rozmístěné v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. Jejich svoz bude zajištěn jednou týdně.
Do speciálních nádob na gastroodpad bude možné vyhazovat většinu potravin. Od zbytku jídel, přes maso k mléčným výrobkům. Do nádoby bude patřit i jídlo, které vypršela trvanlivost. Lidé je budou vyhazovat v původních plastových nebo papírových obalech. Nádoby naopak nejsou určené na potraviny balené v kovu nebo skle. Jde například o konzervy.
„Odtud bude putovat do bioplynové stanice. Zde máme k dispozici drtič, který je schopen veškerý sebraný materiál podrtit a následně oddělit biomateriál od obalů,“ vysvětluje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek. V Hradci Králové se ročně vytřídí zhruba 17 tisíc tun odpadu za rok. Zhruba 20–25 % z toho je biologicky rozložitelný odpad.
Pilotní projekt třídění gastroodpadů bude v Hradci Králové fungovat půl roku. Poté radnice vyhodnotí, zda má cenu v podobném projektu pokračovat. „Každopádně jde o další aktivitu, kterou chceme přispět ke zvýšení míry recyklace a především ke snížení produkce množství směsného komunálního odpadu,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.