Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvažujete nákup karavanu? ČOI varuje před podvodníky

Bezprecedentní situace kolem koronaviru s sebou přinesla i nový trend v cestování – prudce stoupla obliba obytných vozů a karavanů. Toho ale využívají podvodníci, kteří nabídku poměrně levného vozidla z druhé ruky vyvěsí na běžný inzertní server a čekají, až se někdo chytne a pošle jim za neexistující auto na účet tisíce eur.

Poptávka cestovatelů po karavanech a obytných vozech významně vzrostla právě během pandemie koronaviru. Rostou prodeje jak menších vozů, tak těch prostornějších nad 3,5 tuny.

„Máte dům na kolečkách a nic vás neomezuje. Zároveň je to ale bezpečné, protože se izolujete jen s rodinou,“ vysvětluje trend Klára Hájek Velínská z Asociace kempování a karavaningu s tím, že zájem o obytná auta meziročně vzrostl až o 200 procent. Jenže toho využívají i podvodníci.

„Jedny české manžele nedávno zlákala vidina staršího karavanu za 5000 eur, tedy asi 130 000 korun. Chtěli udělat radost na léto sobě i svým dětem. Písemně komunikovali s autorem nabídky zveřejněné na běžném českém inzertním serveru, e-mailem obdrželi vyplněný technický průkaz, fakturu a kupní smlouvu, jejíž scan podepsali a poslali zpět. Jenže po zaplacení bankovním převodem se dodání karavanu údajně ze Skandinávie nedočkali. Komunikace ustala, vše byl podvod,“ uvádí jeden z případů Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra při ČOI.

Podvodník navíc tvrdil, že jím určená přepravní společnost funguje jako úschovna pro zaplacenou částku – zaslaná částka prý bude držena až do okamžiku předání vozu. Jenže i tohle byl další trik.

„Tento údajný přepravce je také fiktivní a platbu obdrží přímo podvodník, který následně žádné vozidlo nedodá, a přestane komunikovat. Lidé platí v těchto případech bankovním převodem z účtu na účet a banky zpravidla nejsou schopné takové platby zastavit či částky vrátit zpět. Nezbývá než obrátit se na policii,“ varuje Ondřej Tichota, podle kterého je při podvodech s ojetými auty často požadována právě částka 5000 nebo 8000 eur.

Podvody spojené s cestováním se ale zdaleka netýkají jen nákupů karavanů. Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje také před podvodníky, kteří nabízejí ubytování. Nabídky na pronájem apartmánů se totiž sice tváří, že jde o zprostředkovatele Airbnb, ovšem ve skutečnosti se nabídky nacházejí na jiných inzerentních serverech a se značkou Airbnb nemají nic společného a vše probíhá jinak než při pronájmu přes tuto společnost.

„Tento subjekt vede vše striktně přes svou vlastní platformu - komunikaci mezi pronajímatelem a nájemcem i samotnou platbu. Neexistují u ní žádní ‚oficiální‘ prostředníci, kteří mají předat klíče a zadržet přes účet zaplacenou částku do doby, než dojde k předání klíčů přímo na místě, atp. Někdy podvodníci uvádí, že takový postup je zaštítěn programem Airbnb pro bezpečnost a důvěru,“ popisuje Ondřej Tichota.

V podvodných inzertních nabídkách se objevují odkazy na skutečné nabídky ubytování na webu Airbnb, ale jak uvádí ČOI, je potřeba zbystřit, pokud jinak vše probíhá mimo tuto platformu. Zákazník odešle peníze na uvedený účet, ale když dorazí k apartmánu, zjistí, že ho tam nikdo nečeká a že o své peníze přišel.

„Nejen při nákupu zboží, ale i při zařizování dovolené přes internet je tedy potřeba být obezřetní a ověřovat, na jakou nabídku člověk reaguje a s kým může mít tu čest,“ dodává na závěr Tichota.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Siggy Nowak

Štítky karavan, dovolená, podvod, ČOI, ubytování, Česká obchodní inspekce, Airbnb, pandemie covidu-19, platba, Evropské spotřebitelské centrum, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvažujete nákup karavanu? ČOI varuje před podvodníky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.