Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Je třeba získat povolení na změnu stavby stadionu. Probíhá dokončení a kontrola projektové dokumentace

Tento měsíc byl fotbalový stadion v Hradci Králové předán sdružení firem Strabag, Geosan a D&D Elektromont. Tato skupina společností se zavázala, že do dvou let postaví nový fotbalový stánek. Demolice starého už běží, ale pro stavbu nového je třeba získat takzvané povolení změny stavby.

„Mimo jiné stále probíhá zpracovávání žádosti o dotaci od Národní sportovní agentury. Podařilo se nám ještě zajistit finanční prostředky z jiných zdrojů, třeba od Královéhradeckého kraje, společností Vodovody a kanalizace Hradec Králové, Karsit holding nebo Kaisertex,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

V administrativní části se v současné době pracuje i na projektové dokumentaci. Tu je třeba dokončit a zároveň zkontrolovat. Na jejím základě získají stavební společnosti povolení změny stavby, které může vydat stavební úřad. Až poté bude možné stavbu kompletně dokončit.   

Radnice má za sebou prvních 13 kontrolních dnů. V rámci nich si se stavebními společnostmi odsouhlasili důležité stavební milníky. „Těmi je samozřejmě zahájení demoličních prací nebo demontáž lízátek. Se založením základů počítáme ještě v letošním roce a první konstrukce by mohly být viditelné již začátkem příštího roku,“ doplňuje náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Jediné, co zůstane ze starého stadionu budou lízátka. Po jejich rekonstrukci se vrátí

Ačkoliv je současný fotbalový stadion v Hradci Králové spíše pro ostudu, na jeho lízátka jsou místní právem pyšní. Jejich fotografie a siluety se objevují v desítkách propagačních materiálů a za téměř padesát let se z nich stala dominanta krajské...

Stadion začne mizet před očima  

Stavební firma převzala stadion na začátku letošního srpna. Hned poté celý areál oplotila a začalo se demolovat. „V současné době probíhá příprava zařízení staveniště, oplocení a buňkoviště a zároveň také demontáž starých sedaček,“ potvrdil technický náměstek společnosti STRABAG Aleš Fišer

V následujícím týdnu postupně začnou mizet betonové sedačky a zábradlí. V polovině září se začnou sundávat ikonická lízátka. „Nyní řešíme se statiky jejich uchycení a upřesňujeme technologický postup,“ dodal Fišer. 40 tun těžké tubusy budou demontovat vždy dva jeřáby současně. Jejich úkolem bude lízátka bezpečně položit na zem.  

Stavební společnosti v týdnu přiznali, že se potýkají se zdražením stavebních materiálu. O první významné komplikaci při stavbě nového stadionu Hradecká Drbna psala ve středu. Smlouva však neumožňuje navýšení domluvené ceny z toho důvodu. Stavbaři tak musí hledat alternativy a možnosti, kde ušetřit. S tím by jim mohl pomoct fakt, že se staví způsobem Design and Build, tedy Navrhni a postav. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, stadion, Malšovice, lízátka, rekonstrukce, nový, fotbal, dominanta, Strabag, BC Kolín, ODS, lízátko, Alexandr Hrabálek, KARSIT HOLDING, Královéhradecký kraj, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je třeba získat povolení na změnu stavby stadionu. Probíhá dokončení a kontrola projektové dokumentace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.