Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dodavatel stavby stadionu v Hradci Králové se potýká se zdražením stavebních materiálů

Dodavatel stavby fotbalové arény v Hradci Králové se potýká se zdražením stavebních materiálů. Cenu, kterou má s městem ve smlouvě, však hodlá dodržet. Stadion pro město staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont za 568 milionů korun bez DPH. Jde o největší zakázku v novodobé historii města.

Smlouvu město s firmami podepsalo v dubnu, staveniště si firmy převzaly 2. srpna. Stavba na místě bývalého Všesportovního stadionu začala demontáží starých sedaček, následovat budou další demolice včetně na září plánovaného snesení čtyř osvětlovacích těles, takzvaných lízátek. Vlastní stavba nové arény by měla naplno začít začátkem roku 2022, vše by mělo být hotové do 28. dubna 2023.

"Z této záležitosti (zdražení) nemáme radost. Máme podepsanou smlouvu, která neumožňuje žádat o navýšení ceny díla z tohoto důvodu," řekl oblastní technický ředitel společnosti Strabag Aleš Fišer. Zdražení materiálů podle něj zasahuje do marží a rezerv, které dodavatel v kontraktu měl. Přesto se podle něj konsorcium vejde do ceny, kterou v soutěži městu nabídlo. "Zatím nepředpokládáme, že bychom na této stavbě byli v červených číslech," uvedl.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v červenci podle Českého statistického úřadu meziročně vyšší o 12,8 procenta. Podle vyjádření zástupců stavebních firem vzrostly ceny oceli a izolačních materiálů meziročně až o 100 procent, u některých výrobků ze dřeva ještě více.

Zakázka na hradecký stadion je vypsaná metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. To podle Fišera dává při projektování stadionu v řadě oblastí prostor pro nalezení úspornějších řešení. Například rostoucí ceny železné výztuže lze korigovat použitím masivnějších betonových konstrukcí s menším množstvím drahého železa. "Jde o věci, které nemají dopad do vlastností stavby, její bezpečnosti ani estetických vlastností," uvedl Fišer.

OBRAZEM: Naposledy si prohlédněte starý fotbalový stadion v Hradci Králové

Staveniště předáno, demolice může začít. Fotbalový stadion v Hradci Králové fungoval od roku 1960. Nyní ho vystřídá nová multifunkční aréna. Tento týden začali stavební společnosti připravovat demolici. Lidé tak mají poslední příležitost...

Uskupení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont vyhrálo tendr vypsaný radnicí loni v září. Uchazeči museli respektovat limity dané již v minulosti vydaným a stále platným stavebním povolením na stadion. Pro stavbu nyní projektované arény musí uskupení získat od úřadů povolení změny stavby před dokončením. Získat by jej mělo na začátku roku 2022. Zatím mohou stavbaři pracovat na tom, co změnami není dotčeno, především jde o demolice.

Stadion by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst. Všechna místa by měla být zastřešená. Zachováno bude i osvětlení v podobě repasovaných lízátek. Na stavbu by město chtělo získat dotaci od Národní sportovní agentury.

Stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 město připravovalo přes 15 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, Strabag, Geosan Group, Všesportovní stadion, UEFA, Český statistický úřad, stavební materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodavatel stavby stadionu v Hradci Králové se potýká se zdražením stavebních materiálů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.