Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Dnes startuje mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci. Platí přísná omezení

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec nabídne koncerty více než deseti hudebních těles a doprovodný program. Festival začne dnes v 18:00 a potrvá do neděle. Kapacita a bezpečnostní a hygienická pravidla jsou přizpůsobena aktuálním opatřením ministerstva zdravotnictví. Ze zahraničních skupin jsou na programu slovenský Folklorní soubor Liptov Ružomberok a srbský Jevrem Obrenović Šabac. Organizátoři očekávají během pěti dní tisíce návštěvníků.

"Největším unikátem festivalu bude spojení symfonického orchestru Police Symphony Orchestra s Tomášem Klusem. Koncert těchto dvou hudebních těles, který se nikde jinde nebude opakovat, bude vyvrcholením slavnostního zahájení ve středu 18. srpna," řekl ředitel festivalu Tomáš Šimek.

Slavnostní zahájení 67. ročníku červenokosteleckého folklorního festivalu je naplánované na středu na 18:00. Budou předána krajská ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za rok 2020 a poté zazní zahajovací koncert. "Zahajovací koncert Police Symphony Orchestra s Tomášem Klusem je již vyprodaný, máme bohužel naplněnou kapacitu," řekl K Šimek.

Dopady pandemie koronaviru budou znát i letos, přijede méně zahraničních souborů. Denní kapacita festivalu bude snížena maximálně na dva tisícediváků, celkem by tedy mohlo navštívit festival deset tisíc lidí. Je to méně než před pandemií.

"Kapacita areálu bude omezena. Festival bude také jiný tím, že nepřijede tolik zahraničních souborů. Na druhou stranu se vracíme do starého modu, kdy festival bude opět pětidenní, což bude jako před pandemií. Loňský ročník byl pouze třídenní," řekl Šimek.

Festival se představí nejen v Červeném Kostelci, srbský soubor Jevrem Obrenović Šabac zahraje ve čtvrtek ve Vrchlabí a v pátek v Havlovicích.

Tradice festivalu sahá do roku 1952, kdy se konaly folklorní slavnosti u zříceniny Rýzmburk nad Babiččiným údolím, od roku 1993 festival hostí Červený Kostelec v přírodním areálu u divadla J. K. Tyla. Festival každoročně přiláká tisíce návštěvníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Hrasko | Pixabay

Štítky ČR, zábava, hudba, folklorní, festival, Červený Kostelec, koncert, Tomáš Šimek, Tomáš Klus, hudební skupina, Police Symphony Orchestra, pandemie covidu-19, Divadlo J. K. Tyl, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes startuje mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci. Platí přísná omezení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.