Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Černou horu jezdí už přes 90 let. Ta současná je třetí v pořadí

Kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu, která slouží cestujícím od 11. srpna 2006, je už třetí dráhou, která vozí turisty do výšky 1300 metrů nad mořem. První z nich zahájila provoz v říjnu 1928, krátce po desátém výročí vzniku Československa, a stala se vůbec první visutou lanovkou v českých zemích. Výstavba turistické atrakce trvala i v náročných horských podmínkách pouhých 15 měsíců, podle projektu strojíren Františka Wiesnera z Chrudimi, dodávajících technické zařízení, ji vybudovali dělníci brněnské pobočky firmy Wayss a Freytag z Frankfurtu nad Mohanem.

Lanovka se dvěma kabinami, které kyvadlově dopravovaly cestující shora dolů a zdola nahoru, překonávala převýšení 644 metrů a s 3174 metry patřila mezi nejdelší ve střední Evropě. Za hodinu lanovka, která měla strojovnu umístěnou v horní stanici, přepravila v jednom směru 120 osob, cesta jedním směrem trvala čtvrt hodiny. Původní lanovka, provozovaná drahami, vozila cestující až do roku 1980 (od roku 1954 s novými kabinami), kdy po 11 letech budování spustili na Černé hoře její nástupkyni, již s oběžnými kabinami a tedy větší kapacitou.

Její trasa vedla stranou od původní, nástupní stanice se navíc přemístila dál od centra města. Z původní lanovky se na Černé hoře podařilo uchovat její předposlední podpěru číslo 8, jejíž kovová konstrukce byla využita pro vybudování rozhledny. V roce 1992 se druhá černohorská lanovka dočkala nových kabinek, rostoucímu zájmu turistů a lyžařů ale přestávala stačit. Mezi dubnem a srpnem 2006 proto vznikla nová lanovka od firmy Doppelmayr. Délka současné lanovky je 2,3 kilometru, má 56 osmimístných kabinek a za hodinu dokáže přepravit 1500 cestujících.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Informační centrum Veselý výlet

Štítky ČR, turistika, doprava, 11. srpna, lanovky, Černá hora, lanová dráha, vznik Československa, František Wiesner, Frankfurt nad Mohanem, Chrudim, Janské Lázně, Doppelmayr, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Černou horu jezdí už přes 90 let. Ta současná je třetí v pořadí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.