Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dnes je pátek třináctého. Je třeba se skutečně bát smůly a neštěstí?

Je třeba mít skutečně strach? Na tuto otázku nikdo s jistotou odpovědět neumí. Řada lidí pátek třináctého prožívá natolik intenzivně, že omezuje své běžné činnosti. Jiní si ani nevšimnou, že je den něčím výjimečný. Pak existuje třetí skupina lidí. Ta má svůj strach potvrzený lékařem. Trpí totiž takzvanou triskaidekafobií.

Pátek třináctého mají všechny měsíce, které začínají nedělí. 

Podle některých historiků vznikla tato pověra právě v pátek 13. října roku 1307. Tohoto dne bylo na příkaz papeže Klementa V. zahájeno hromadné zatýkání rytířů z řádu templářů. Většina z nich byla vězněna. Část z nich popravena upálením.  

Číslo 13 má svůj velký význam i v křesťanství. Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí. Ten třináctý byl Jidáš, který Krista zradil.  

Obří požár i tragédie ragbyového týmu 

A teď něco pro milovníky konspirací. Je pravdou, že v historii se řada tragických událostí stala právě v tento osudný den. Jedna z prvních je obří požár v Austrálii. Hořet začalo právě v pátek 13. ledna 1938. Ničivá pohroma nakonec zasáhla čtyři státy. Zemřelo 75 lidí a bylo zničeno 1 300 budov.  

O další tragédii slyšela většina lidí. Její příběh byl nakonec i zfilmován. Šlo o zřícení letadla s uruguayským ragbyovým týmem Old Christians Club. Na palubě bylo 45 lidí. 27 přeživších muselo bojovat v drsné divočině a nepříznivém počasí o život. Nakonec přežilo jen 16 hráčů, kteří se museli živit masem svých mrtvých kamarádů. 

Mezi další velké katastrofy můžeme zařadit i leteckou nehodu, která se stala 13. října 1972 v Moskvě. Krátce po startu z letiště se zřítilo letadlo se 174 lidmi na palubě, nikdo z nich nehodu nepřežil. 

V historii podobných událostí, které se stali právě v pátek třináctého nalezneme víc. Mezi dalšími jsou například teroristické útoky v Paříži, zemětřesení a tsunami v Japonsku nebo smrt Tupaca. 

Osudný den na filmovém plátně  

Námět pátku třináctého si našla i celá filmová série. Ta začala v roce 1980. Do roku 1989 bylo vydáno prvních osm dílů, na které volně navazují filmy Jason jde do pekla: Poslední pátek, Jason X: Friday the 13th Part 10, Freddy vs. Jason a nejnovější snímek Pátek třináctého natočený v roce 2009. 

Poslední filmy vypráví o psychopatovi, který vraždí v okolí letního tábora Crystal Lake. U diváků si tento snímek příliš fanoušků nenašel. Na Československé filmové databázi ho hodnotí pouhými 46%. Film měl premiéru 9. února roku 2009 v Los Angeles. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj iPrima, ČT

Štítky pátek, 13, třináctého, pověra, ČR, tragédie, historie, nehoda, průzkum, triskaidekafobie, Ježíš Kristus, Klement V., Velký pátek, Japonsko, Austrálie, Paříž, Moskva, Jason X, Los Angeles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je pátek třináctého. Je třeba se skutečně bát smůly a neštěstí?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.