Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČERVENEC 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Ačkoliv byla první polovina prázdnin v Královéhradeckém kraji klidnější, bylo stále co řešit. U toho nejdůležitějšího pochopitelně nechyběla ani Hradecká Drbna. Ve velkém se například řešilo používání elektrokoloběžek v Hradci Králové. Sledovaná byla i návštěva premiéra v některých krajských nemocnicích. A velkou pozornost si zasloužil i festival Obscene Extreme. Pojďme se podívat na to nejdůležitější za poslední měsíc.

Nekonečné téma – elektrokoloběžky v Hradci Králové

Na začátku července se v Hradci Králové spustila nová služba. Dvě soukromé společnosti nabízejí službu sdílených elektrokoloběžek. Problém je v tom, že zastupitelstvo neschválilo vzájemné memorandum a tím se připravilo o možnost regulovat jejich počet, maximální povolenou rychlost nebo například zakázané zóny. V tu chvíli primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS) veřejně řekl, že budou lidé na koloběžkách rozumní.

Už za pár dní se začínají objevovat zprávy o nevhodně zaparkovaných koloběžkách, jízdě po chodníku a přechodech. Dokonce bylo třeba jednu z koloběžek vylovit z Labe.

V Hradci Králové je nově k dispozici zhruba dvě stě sdílených koloběžek. Město s provozovatelem domluvilo pravidla užívání, jenže zastupitelstvo je neschválilo, a tak koloběžky jezdí městem bez omezení. Podle náměstka primátora Pavla Marka je...

Radnice tak prakticky okamžitě začala připravovat seznam pravidel, které předložila dvěma společnostem. Vzájemně tak začala vznikat dohoda, která upravovala například stanoviště v historickém centru města. A právě tato dohoda byla hlavním tématem naší pravidelné rubriky Politická korida. Jednotlivých zastupitelských klubů jsme se zeptali, jak by měla smlouva mezi městem a provozovateli vypadat.

Jak by měla vypadat dohoda mezi městem a provozovali koloběžek? Ptali jsme se zastupitelů

V několika posledních týdnech je žhavým tématem dohoda města a provozovatelů elektrokoloběžek v Hradci Králové. Před pár dny začala službu nabízet dvojice soukromých společností. Od té doby jezdí koloběžky po chodnících a přechodech pro chodce,...

Návštěva premiéra Andreje Babiše v Hradeckém kraji

Další sledovanou událostí byla bezesporu návštěva premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Na programu byla například návštěva průmyslové zóny v Kvasinách. Vládní skupina nahlédla i do nemocnic v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Dvoře Králové nad Labem.

Andrej Babiš navštívil hradecký kraj. Bez přítomnosti veřejnosti nahlédl do několika nemocnic

Ministr vlády Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) dnes navštívili Královéhradecký kraj. Společně zavítali do průmyslové zóny Solnice – Kvasiny, nemocnic v Rychnově...

Zvláštností bylo, že se celá návštěva obešla bez jakéhokoli kontaktu s veřejností. Například tiskový brífink po návštěvě nemocnice v Náchodě byl uspořádán u zadního vchodu nového pavilonu.

I přesto návštěva premiéra přinesla vytoužené. Po návštěvě nemocnice v Rychnově nad Kněžnou přislíbil 300 milionů korun na její modernizaci a stavbu nového pavilonu s urgentním příjmem a ambulancemi. Podle jeho slov je rychnovská nemocnice doslova v dezolátním stavu.

Nový pavilon rychnovské nemocnice začne růst v příštím roce. Klapla dotace od státu

Královéhradecký kraj připravil rekonstrukci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Do poslední chvíle se ale nevědělo, zda stát poskytne slibovanou dotaci ve výši 300 milionů korun. Peníze nakonec garantoval sám premiér Andrej Babiš (ANO). Podle jeho...

V souvislosti s návštěvou členů vlády v Královéhradeckém kraji stojí za zmínku i snaha ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Obě se chtěly přijet podívat do základní školy, ale těžce narazily. Výjezd jim zatrhla starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN). Doslova jim vzkázala, aby se jely fotit jinam.

Starostka Mladých Buků odmítla návštěvu ministryně Schillerové a Dostálové

Do Mladých Buků na Trutnovsku, chtěly vyrazit tento měsíc na prohlídku základní školy ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Obě ale těžce narazily. Výjezd jim zatrhla starostka této...

Očkování bez nutnosti registrace

Během července se v Královéhradeckém kraji začalo očkovat bez nutnosti registrace. Nejprve to šlo pouze na poliklinice v Jaroměři. Následně se přidala nemocnice v Náchodě a Vrchlabí. V současnosti je možné bez objednání podstoupit očkování ve všech krajských nemocnicích.

V Hradci Králové bylo nejvíce sledovaným očkovacím místem to v obchodním domě Atrium. To spadá pod Fakultní nemocnici Hradec Králové. První den si pro vakcínu dorazilo zhruba 90 zájemců.

Ode dneška začne v hradeckém Atriu fungovat očkovací centrum bez nutnosti předchozí registrace

Fakultní nemocnice Hradec Králové dnes odpoledne otevírá nové očkovací místo v Obchodním centru Atrium. To umožní aplikaci vakcíny proti covid-19 předem neregistrovaným zájemcům. Očkovat se bude vakcínou společnosti Pfizer/Biontech.

Tento měsíc se podařilo překročit pomyslnou padesátiprocentní hranici naočkovaných lidí. Královéhradecký kraj překročil hranici půl milionu podaných vakcín. Plné očkování má v kraji více než 250 tisíc lidí. Tedy zhruba 54 procent všech obyvatel.

V Hradeckém kraji je kompletně naočkovaných přes 50 procent obyvatel

Počet podaných dávek vakcíny proti koronaviru od začátku očkování v Královéhradeckém kraji překročil hranici půl milionů. Plné očkování má v kraji více než 250 tisíc lidí. Kraj má téměř 551 tisíc obyvatel. To odpovídá 54 procentům. 

Pravidelné rubriky Hradecké Drbny

I během července si Hradecká Drbna vytipovala svého (NE)OBYČEJNÉHO. Stal se jím Lukáš Rybka, který odhaluje tajná místa v královéhradeckém podzemí. Tento mladý a nadějný režisér a kameraman natočil dokument o krytech civilní obrany v Hradci Králové. Jeho povídání si můžete přečíst níže.

Lukáš Rybka odhaluje veřejnosti tajná místa v královéhradeckém podzemí

Jeho dokument odhaluje to, co zatím zůstávalo Hradečákům skryto. Třiadvacetiletý Lukáš Rybka natočil dokument o krytech civilní obrany v Hradci Králové. V blízké době chystá zveřejnění dokumentu i na platformě Youtube. Lukáš se tak stává...

Další zajímavá témata v Královéhradeckém kraji

Nejčtenějším článkem se tento měsíc stal report z extrémního festivalu Obscene Extreme na trutnovském Bojišti. Kromě tvrdé muziky si účastníci mohli užít i kuriózní soutěže v pití slané vody nebo jízdě v popelnicích. Na závěr festivalu se konaly obscénní hrátky s jehlicemi nebo vrtačkou.

Bičem na holou a propichování intimních míst. Na extrémní festival v Trutnově dorazily přes dva tisíce lidí

V Trutnově Na Bojišti se od pátku do neděle konal festival Obscene Extreme. Kromě tvrdé muziky si účastníci mohli užít i kuriózní soutěže v pití slané vody nebo jízdě v popelnicích. Na závěr festivalu se konaly obscénní hrátky s jehlicemi nebo...

V Hradci Králové byly zahájené stavební práce na očekávaném inteligentním dopravním systému. Výkopovým pracím předcházely instalace provizorních semaforů. Změnami prochází čtyři velké křižovatky, poté se bude pokračovat s dalšími. Omezení se dotknou hlavně chodců.

V Hradci Králové začaly práce na inteligentním dopravním systému

V Hradci Králové byly zahájené stavební práce na očekávaném inteligentním dopravním systému (IDS). Výkopovým pracím předcházely instalace provizorních semaforů. Změnami prochází čtyři velké křižovatky, poté se bude pokračovat s dalšími. Omezení...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce

Štítky červenec, přehled, témata, Hradec Králové, Hradecká Drbna, elektrokoloběžky, Andrej Babiš, festival, Maláčová, Vojtěch, Náchod, test, koronavirus, návštěva, Drbna.cz, Královéhradecký kraj, ANO 2011, nemocnice, Klára Dostálová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERVENEC 2021: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.