Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slona se k silnici na Trutnov vrátit nepodařilo. Projekt mohou převzít jiní, tvrdí spolek

Do září 2018 na slona u silnice na Trutnov troubilo několik desítek aut denně. Reklamní poutač na zoologickou zahradu ve Dvoře Králové stál u cesty dlouhých 48 let. Není tak divu, že se po jeho odstranění objevila parta nadšenců, která slíbila jeho návrat. Naděje však mizí, stejně tak jako vzpomínky.

O návrat legendárního slona k silnici se měl postarat spolek s názvem TůDů – Troubím na slona. Nyní však jeho zástupci přiznávají, že za současných podmínek nemůže být o tvorbě nové sochy řeč. Příprava slona se zastavila v první polovině roku 2020 s nástupem pandemie COVID-19. Lidé ze spolku se přestali scházet a postupně začalo opadat i nadšení do práce. 

Současným a zároveň největším nepřítelem nového slona jsou finance. „Vybraná částka rozhodně nestačí. Kolik bude potřeba vůbec netušíme. Nemáme ani projekt, ani žádný realizovatelný návrh,“ potvrdil Hradecké Drbně jeden ze členů spolku Karel Kadlec. V současné době je na transparentním účtu vedeným u Moneta Money Bank 121 264 korun.  

S touto částkou údajně není možné připravovat nový projekt. „Na začátku jsme jednali s panem Zvičinou a kovářem Vágnerem. Jejich práce by vyšla na zhruba 250 tisíc korun,“ řekl člen spolku. Zároveň ale dodal, že v ceně není započítaná úprava pozemku ani montáž. Dá se navíc očekávat, že se stoupajícími cenami ve stavebnictví by se reálná cena sochy dostala na daleko větší peníze.  

Lidé mohou stále přispívat  

Transparentní účet je stále aktivní. I nadále mohou lidé a fanoušci slona přispívat na jeho realizaci. Otázkou je, zda sami lidé neztratili o nového slona zájem. Poslední tři připsané transakce patří kreditním úrokům z konce června, května a dubna. Jde o halířové částky.  

Kadlec Hradecké Drbně řekl, že vybraná částka se zdála nedostatečná i dodavatelům. “Když jsme jednali například se sochaři nebo lidmi, kteří by mohli sochu vyrobit, začali couvat. Bylo jim jasné, že vybrané peníze nestačí. Pokud by se vybralo víc, měli by sochaři o tvorbu sochy zájem,” řekl.  

Případné finanční dary mohou lidé posílat na účet 227789560/0600. V případě, že se příprava a realizace nového slona úplně zastaví, budou všechny peníze vráceny jejich majitelům. Z vybraných peněz spolek zatím neutratil vůbec nic.  

Elán a nadšení do práce je pryč. Projekt mohou převzít jiní 

„Jednali jsme s několika umělci a snažili se společně vytvořit fungující projekt, který byl šel vyrobit levně, legálně a měl dlouhou životnost. Současně jsme chtěli, aby dobře vypadal a měl uměleckou hodnotu,“ řekl Kadlec. Problém je v tom, že se po třech letech nepodařilo domluvit téměř nic.  

Jedinou dobrou zprávou bylo vyřešení pozemků, na kterých měl nový slon stát. S tím vyšla vstříc radnice v Trutnově. “Máme vybraná celkem tři místa, na kterých by mohl slon stát. Jeden pozemek patří městu Trutnov, další dva jsou soukromé,” řekl Kadlec. Jde však o jedinou vyřešenou část celého projektu. Není tak divu, že se elán postupně vytrácí.  

Kromě samotné pandemie byl posledním hřebíkem do rakve problém se samotným autorem slona. Nového měl původně navrhnout Luboš Zvičina, ten však od projektu odstoupil. Spolek tak musel hledat náhradu. V plánu bylo navrhnout novou podobu slona a vizualizaci umístit na web. Fanoušci facebookové stránky by svým hlasováním rozhodli o konečné podobě. Ovšem ani tento nápad z června roku 2020 nebyl zrealizován.  

Sám Kadlec přiznal, že projekt mohou převzít jiní. „Pokud by někdo z veřejnosti věděl jak dál, chtěl by přispět svou pomocí, nebo chtěl celý projekt převzít, má možnost,“ dodal.  

Slon se stal pomyslným maskotem Královéhradeckého kraje 

Slon stál u silnice dlouhých 48 let. V září 2018 musel být kvůli zákonu o reklamních poutačích u silnic prvních tříd odstraněn. To, že musí pryč se začalo řešit prakticky ve všech médiích i napříč veřejností. 

Slon se stal pomyslným symbolem Královéhradeckého kraje a lidi skrze něj dokonce vyjadřovali své názory. Například v roce 2012 ho fanoušci Pardubického hokejového klubu natřeli do národních barev a přidali nápis „Mistři 2012“. 

Velice často ho využívali i organizátoři kulturních akcí v regionu. Několikrát se tak stal slon například poutačem na CirkUff v Trutnově. Dokonce se oblékl do dresu a barev pražské Slavie. 

Slona před skoro 50 lety vyrobil pro zoologickou zahradu Luboš Zvičina. Ten zároveň vyrobil i 18 žiraf, čtyři nosorožce a obří znak zahrady. Jedna ze žiraf dodnes stojí u hlavní silnice v obci Horka u Staré Paky. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky TůDů, slon, Trutnov, troubím, projekt, spolek, účet, termín, zoo, zahrada, Královéhradecký, kraj, silnice, Karel Kadlec, socha, Dvůr Králové nad Labem, Královéhradecký kraj, Moneta Money Bank, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slona se k silnici na Trutnov vrátit nepodařilo. Projekt mohou převzít jiní, tvrdí spolek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.