Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvorská zoologická zahrada rozmnožila agresivní pižmovky. Na světě se to nikomu nepovedlo

Další husarský kousek má za sebou Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. Po pěti letech se chovatelům podařilo rozmnožit agresivní pižmovky. Za poslední rok se podobný počin nepovedl žádné jiné zoologické zahradě na světě.

„Rodičovský pár si zbudoval hnízdo v kopřivách ve výběhu a vzorně na snůšce seděl. Inkubaci zvládli na výbornou, ale po vylíhnutí mláďat jsme skupinku přemístili do bezpečného zázemí,“ řekl zoolog Michal Podhrázský. Mláďata jsou zatím v zázemí zahrady. Až vyrostou, budou vypuštěny do velké přírodní voliéry. Tam je budou moct vidět i návštěvníci Safari Parku.  

Safari Parku se podařilo tyto ptáky rozmnožit už v druhé generaci. Otec mláďat se narodil v roce 2013 přímo ve Dvoře Králové nad Labem a byl prvním mládětem pižmovky v České republice. Bylo to i jedno z prvních rozmnožení v celé Evropě. 

Od té doby se pižmovky podařilo zahradě rozmnožit třikrát. Naposledy před pěti lety. Celkem se tam narodilo 43 mláďat. Některé z nich jsou k vidění ve společném výběhu s kudu velkými, buvolci běločelými a několika druhy ptáků v klasické části areálu. 

Chov pižmovky je extrémně náročný. Jde totiž o extrémně agresivní zvířata. Jejich útoky se stupňují hlavně v době rozmnožování a hnízdění. Není ničím výjimečným, že zaútočí i na samotné chovatele a zaměstnance zoologické zahrady. Svému protivníkovi mohou způsobit nepříjemná zranění hlavně díky ostrým a kostěným křídlům.  

Pižmovky ostruhaté patří k největším africkým husám. Samci mohou vážit až kolem sedmi kilogramů, samice jsou výrazně menší a váží kolem dvou až tří kilo. Živí se především rostlinnou stravou, ovšem často požírají také brouky puchýřníky. Z jejich těl si do organismu ukládají jed cantharidin. Mírně jedovaté je tím pádem i maso pižmovek.  

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková | Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, Safari Park, Dvůr Králové, zoologická, zahrada, pižmovka, agresivní, úspěch, svět, rozmnožení, mládě, chov, zázemí, výběh, návštěvník, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvorská zoologická zahrada rozmnožila agresivní pižmovky. Na světě se to nikomu nepovedlo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.